Γυναικολογικό υπερηχογράφημα: Πόσο σημαντικό είναι (vid)

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης.

Μενέλαος Λυγνός
Γυναικολογικό υπερηχογράφημα: Πόσο σημαντικό είναι (vid)
Bigstock

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 το υπερηχογράφημα άρχισε να χρησιμοποιείται στα πλαίσια της παρακολούθησης του εμβρύου, ενώ τόσο τα μηχανήματα όσο και οι τεχνικές παρακολούθησης γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Σήμερα το υπερηχογράφημα έχει πλέον ενταχθεί στην πάγια κλινική πρακτική στα πλαίσια της γυναικολογίας και της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης.

Πώς χρησιμοποιούμε το υπερηχογράφημα στα πλαίσια της γυναικολογίας;

Δια της χρήσης του υπερηχογράφου είμαστε σε θέση να λάβουμε σημαντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, αφού είμαστε σε θέση να απεικονίσουμε σε πραγματικό χρόνο τόσο τη μήτρα, όσο και τις ωοθήκες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν αν απεικονισθούν και οι σάλπιγγες.

Δεδομένου ότι η μήτρα βρίσκεται πίσω από τα οστά της λεκάνης, αλλά και της αδυναμίας των υπερήχων να διαπεράσουν τον οστικό ιστό, συνήθως ο υπερηχογραφικός γυναικολογικός έλεγχος διενεργείται δια της κολπικής οδού.

Δείτε αναλυτικά πώς χρησιμοποιούμε το υπερηχογράφημα στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved