Ερωτήσεις εγκύου: Πόσο ζυγίζει το μωρό μου; (vid)

Πώς μπορεί να υπολογιστεί το βάρος του μωρού στη μήτρα; 

Μενέλαος Λυγνός
Ερωτήσεις εγκύου: Πόσο ζυγίζει το μωρό μου; (vid)
Bigstock

Μπορεί να μην είναι εφικτό να υπολογιστεί με ακρίβεια το βάρος του μωρού στη μήτρα, όμως, μπορεί να επιτευχθεί η κατά προσέγγισιν εκτίμηση του βάρους του εμβρύου με βάση τις μετρήσεις, που πραγματοποιούμε κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί τις μετρήσεις αυτές, προκειμένου να εξάγει το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος (Estimated Fetal Weight – EFW).

Πόσο ακριβής είναι ο υπολογισμός του βάρους με τον υπερηχογραφικό έλεγχο;

Το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος προσεγγίζει το πραγματικό βάρος του μωρού με ακρίβεια περίπου 15%. Αυτό σημαίνει, πως το μωράκι σας ενδέχεται να είναι 15% μεγαλύτερο ή 15% μικρότερο του Εκτιμώμενου Εμβρυϊκού Βάρους.

Για το λόγο στον πίνακα ανάπτυξης του μωρού, όπως αυτός εκτυπώνεται από τον υπερηχογράφο, δίπλα στην ένδειξη EFW βρίσκουμε και το σύμβολο «±» με έναν αριθμό, ο οποίος αντιστοιχεί στο περίπου 15% του EFW. Δηλαδή το βάρος του μωρού σας εκτιμάται από το EFW + το 15% αυτού μέχρι το EFW – το 15% αυτού.

Δείτε πώς μπορούμε στο υπερηχογράφημα να υπολογίσουμε το βάρος του μωρού στο video που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved