To σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι αγγαρεία

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει… Άλλοι χαίρονται και άλλοι αναπολούν το υπέροχο καλοκαίρι που άφησαν πίσω τους, την ξεγνοιασιά, τα μπάνια και τα παγωτά… 

'Ελια Κωνσταντινίδη
To σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι αγγαρεία

Πόσο δύσκολο είναι τελικά το νέο αυτό ξεκίνημα; Γιατί το σχολείο είναι για πολλούς ένα “αχ-βαχ”;

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη που δεν ανήκω στις ηλικιακές ομάδες του “back to school” και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό… Δεν είναι ότι δεν μου άρεσε το σχολείο όταν πήγαινα, όμως σίγουρα δεν θα γύριζα το χρόνο πίσω.

Όλη αυτή η προετοιμασία με τις αγορές για τη νέα σχολική χρονιά (τσάντες, τετράδια, κασετίνες κλπ) δεν θυμάμαι, τότε μπορεί να ήταν συναρπαστική -καλά ας μην υπερβάλλω κιόλας- όμως τώρα με πιάνει ένας κόμπος στο στομάχι που βλέπω αυτόν τον αναβρασμό στα καταστήματα…

Γιατί όμως; Γιατί το σχολείο παρουσιάζεται με ένα τεράστιο ΠΡΕΠΕΙ. Και το πρέπει δεν είναι ποτέ δελεαστικό… Πρέπει να τα μάθεις όλα κατά λέξη, πρέπει να προλάβεις να διαβάσεις, πρέπει να πας καλά, πρέπει να γράψεις διαγώνισμα, πρέπει, πρέπει…

protimerastosxoleio

Δεν είπε κανείς ότι αυτός ο κόσμος είναι ιδανικά πλασμένος και ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι του ‘ρθει στο κεφάλι. Η κοινωνία γενικότερα είναι διαμορφωμένη με πρέπει και το αύριο επιφυλάσσει ακόμα πιο πολλά και σκληρά πρέπει.

Παρόλα αυτά το σχολείο θεωρώ ότι παίζει έναν άλλο, πιο σημαντικό ρόλο και συμπληρωματικό της οικογένειας σαφώς. Να δημιουργεί ανθρώπους με ένα σωστό υπόβαθρο γνώσεων και συμπεριφοράς. Όχι να θυμάσαι ακόμα και το “και” ή σε ποια σελίδα βρίσκεται το κάθε τι μέχρι τη μέρα των εξετάσεων. Οι εξετάσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα Back to School του Mothersblog.gr

Το σχολείο θα έπρεπε να είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι μάθησης.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε ελάχιστα απ’ όσα μάθαμε στο σχολείο και αργότερα ανατρέχουμε μόνοι μας στη γνώση, λες και δεν τα διδαχθήκαμε ποτέ, σημαίνει ότι έχουμε την όρεξη να μάθουμε, όταν αυτό γίνεται με έναν σωστό τρόπο.

Εφόσον τα πράγματα είναι έτσι για την ώρα -δυστυχώς- αυτό που χρειάζεται για να καλυτερέψει η εικόνα του σχολείου, είναι προσπάθεια από τους γονείς.

sxolikifivia

Μπορούν οι γονείς να δώσουν στα παιδιά τους έναν καλύτερο λόγο για να προσπαθήσουν. Να μάθουν. Να μην στέκονται στην επιφάνεια, στους βαθμούς και στην κρίση μόνο των καθηγητών, αλλά να το κάνουν για τον εαυτό τους. Να εκμεταλλευτούν την πιο ξέγνοιαστη περίοδο της ζωής τους και να γεμίσουν εφόδια για το μέλλον.

Ελπίζω με τον καιρό να καταλάβουμε όλοι καλύτερα τον σκοπό του σχολείου και να συμβάλουμε όλοι ώστε να πάψει να λειτουργεί τόσο διεκπεραιωτικά, αλλά να στοχεύει στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την απόκτηση γερών βάσεων και γνώσεις για τη ζωή.

Θα με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον egwthasoutapw

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved