«Μαμά άσε κάτω το κινητό»

Η παρακάτω σελίδα λέγεται ότι αναρτήθηκε σε σχολείο του εξωτερικού. Αυτό που λέει είναι οι γονείς να αφήσουν κάτω τα κινητά τους όταν πάνε να παραλάβουν τα παιδιά τους απ’ το σχολείο.

«Μαμά άσε κάτω το κινητό»

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

photo

Για την ακρίβεια, “Το παιδί σας χαίρεται που σας βλέπει, εσείς χαίρεστε που το βλέπετε; Έχουμε δει παιδιά να προσπαθούν να δείξουν την εργασία τους στον γονιό και εκείνος να ασχολείται με το κινητό του. Έχουμε ακούσει παιδί να φωνάζει “Μαμα, μαμά, μαμά...” και εκείνη να δίνει περισσότερη προσοχή στο κινητό παρά στο παιδί της. Είναι αποκρουστικό. ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ”.

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση με τα κινητά έχει καταντήσει αηδία. Αγνοούμε φίλους, συντρόφους, γνωστούς και αγνώστους, γιατί είμαστε απορροφημένοι στο κινητό μας. Δεν προσέχουμε στο δρόμο κατά την οδήγηση, γιατί χαζεύουμε στο κινητό μας (!). Έχουμε γίνει υποχείρια του τηλεφώνου, αγνοώντας τους άλλους και θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό μας. Το ότι θα ανέβαινε στις προτεραιότητές μας και πάνω απ’ τα παιδιά μας, δεν το φανταζόμουν όμως.

Ήθελα να ήξερα τί μπορεί να σκέφτεται ένας γονιός όταν του μιλάει το παιδί του και δεν του δίνει σημασία. Πώς γίνεται να ζητάει την προσοχή σου το παιδί σου και εσύ να ασχολείσαι με το φέισμπουκ; Γιατί να είναι πιο σημαντική η επικοινωνία με τους άλλους μέσα από τα social media και όχι διαπροσωπικά; Γιατί έχουν αποκτήσει τόση βαρύτητα αυτά στη ζωή μας;

Νομίζω ότι απουσιάζει σημαντικά η ευσυνειδησία και η ωριμότητα απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Η έλλειψη επίγνωσης της ευθύνης απέναντι στο παιδί τους. Είναι φθηνό και εξοργιστικό να φέρεσαι σαν δεκαπεντάχρονο όταν είσαι γονιός. Δεν έχεις την πολυτέλεια να το κάνεις όταν ένα παιδί λαμβάνει και επεξεργάζεται με τον δικό του τρόπο όλα τα ερεθίσματα που του δίνεις ηθελημένα ή όχι. Δεν μπορείς να έχεις παιδί και να μην είσαι 100% εκεί, ψυχή τε και σώματι -ειδικά όταν το παιδί ζητάει και την προσοχή σου σε κάτι ή σου μιλάει. Δηλαδή αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί οτιδήποτε επειδή αφαιρέθηκες -κανά δίωρο- κάνοντας λάικ στους “φίλους” σου. Και φυσικά ατυχήματα γίνονται και μπροστά στα μάτια της μαμάς χωρίς να προλάβει να κάνει τίποτε. Πόσω μάλλον όταν έχει τόσο αλλού μονίμως το μυαλό της.

Η τεχνολογία δεν θα πρεπε σε καμία περίπτωση να δαιμονοποιείται και όλα αυτά που λέγονται γύρω από αυτή ακούγονται πολύ γραφικά στα αυτιά μου. Η τεχνολογία είναι χρήσιμη όταν τη χρησιμοποιείς σωστά και σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα κάτι πάει πολύ λάθος.

Θα με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον egwthasoutapw

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved