Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Είστε έγκυος και υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ορατά ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη και ένα από αυτά είναι και οι συχνοί πονοκέφαλοι. Ο πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο και σε αρκετές περιπτώσεις ταλαιπωρεί τις μέλλουσες μαμάδες μέχρι και τον ένατο μήνα.

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο στην εγκυμοσύνη;

Οι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη είναι πολλοί και ποικίλοι. Ο πιο συνήθης είναι η αύξηση και η αλλαγή των ορμονών. Την περίοδο της κύησης, τα επίπεδα των οιστρογόνων εκτοξεύονται στα ύψη, γεγονός που συνεπάγεται έντονο πόνο στο κεφάλι και ημικρανίες.

Άλλοι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλονται οι πονοκέφαλοι που έχετε, είναι το στρες ή και η αφυδάτωση, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Επιπλέον, εάν πριν την εγκυμοσύνη σας ήσασταν από τους φανατικούς λάτρεις του καφέ και πίνατε δύο ή και τρεις καφέδες την ημέρα, πονοκέφαλο ενδέχεται να προκαλέσει και η έλλειψη της καφεΐνης.

Τέλος, ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η συνεχής κόπωση και εξάντληση. Το σώμα σας «δουλεύει» πιο έντονα από ότι πριν για να συντηρήσει το μωρό που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μέσα σας, και όλη αυτή η κούραση είναι μία πιθανή αιτία για τους πόνους στο κεφάλι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε;

Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή
Εφαρμόστε το γνωστό «μικρά και συχνά γεύματα» και φροντίστε ώστε καθημερινά να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Διατηρήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο
Πίνετε τουλάχιστον ενάμιση λίτρο νερό τη μέρα ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση του οργανισμού, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Περπατήστε
Ακόμα και μία βόλτα γύρω από το σπίτι σας, θα σας φανεί ιδιαίτερα αναζωογονητική. Ο φρέσκος αέρας και η σωματική άσκηση θα μειώσουν ή θα διώξουν τελείως τον πονοκέφαλο.

Φροντίστε τον ύπνο σας
Φροντίστε να κοιμάστε σε σταθερές ώρες. Η κούραση και η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση πονοκεφάλων ειδικά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved