Αίμα στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα πιθανά αίτια και πότε είναι ανησυχητικό;

Τι μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στην εγκυμοσύνη και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα πιθανά αίτια και πότε είναι ανησυχητικό;

Η αιμορραγία στην αρχή μίας εγκυμοσύνης είναι ένα αρκετά σύνηθες σύμπτωμα το οποίο όμως θορυβεί και αγχώνει τις μέλλουσες μανούλες.

Το αίμα στην εγκυμοσύνη, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες κύησης, είναι κάτι αρκετά σύνηθες και στο 90% των περιπτώσεων δεν προκαλεί καμία επιπλοκή στην εγκυμοσύνη. Τα αίτια ποικίλουν, σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Από τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι:

Για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Αιμορραγία εμφύτευσης
Η συγκεκριμένη αιμορραγία συνήθως διαρκεί από 24 έως και 48 ώρες και οφείλεται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου δέκα ημέρες μετά τη σύλληψη.

Σεξουαλική επαφή
Όταν είστε έγκυος, ρέει περισσότερο αίμα προς τον τράχηλό σας, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ελαφρά αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ορμονικές διαταραχές
Σε κάποιες περιπτώσεις, η αιμορραγία θυμίζει την έμμηνο ρήση και μάλιστα συμβαίνει τις μέρες που κανονικά θα περιμένατε την περίοδό σας. Οι λόγοι είναι ορμονικοί και σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την εγκυμοσύνη.

Πολύποδας στον τράχηλο της μήτρας
Ένας πολύποδας του τραχήλου της μήτρας, μπορεί επίσης να προκαλέσει κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή.

Έκτοπη κύηση
Έκτοπη κύηση είναι όταν το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν σε ποσοστό περίπου 1 στις 60 εγκυμοσύνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Αποβολή
Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις η αιμορραγία είναι και ένδειξη αποβολής. Θα το καταλάβετε όταν η αιμορραγία είναι αρκετά έντονη, δε σταματά και συνοδεύεται με συνεχή και έντονο πόνο.

Για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Αποκόλληση πλακούντα
Εάν δείτε αίμα και είστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ένα από τα πιο πιθανά αίτια είναι η αποκόλληση πλακούντα, η οποία συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό.

Προδρομικός πλακούντας
Προδρομικός πλακούντας είναι όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά και φράζει τον τράχηλο.

Ρήξη μήτρας
Η ρήξη μήτρας είναι αρκετά επικίνδυνη για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το μωρό και συνήθως συνεπάγεται την έκτακτη καισαρική τομή.

Πρέπει να ανησυχήσετε όταν η αιμορραγία είναι συνεχής και συνοδεύεται από:

  • ζαλάδα ή λιποθυμία
  • κράμπες και πόνο στην κοιλιά, τη λεκάνη ή τη μέση σας
  • έντονο πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και εκείνος θα διαπιστώσει τι την προκαλεί και θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved