Εγκυμοσύνη με περίοδο: Μπορεί να συμβεί;

Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης όταν η γυναίκα έχει περίοδο;

Εγκυμοσύνη με περίοδο: Μπορεί να συμβεί;

Μια από τις απορίες που έχουν νέες γυναίκες είναι αν υπάρχει περίπτωση να μείνουν έγκυες με περίοδο.

Η απάντηση είναι όχι. Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί τονίζοντας ότι δεν μπορεί να έχει μια γυναίκα περίοδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντίθετα, ενδέχεται να δει κάποιες κηλίδες αίματος στους πρώτους μήνες της κύησης, οι οποίες συνήθως έχουν ανοιχτό ροζ ή σκούρο καφέ χρώμα.

Κατά κανόνα, εάν υπάρχει αρκετή αιμορραγία για να γεμίσει ένα μαξιλάρι ή ταμπόν, τότε είναι σημάδι ότι πιθανώς δεν είστε έγκυος. Εάν είχατε θετικό τεστ εγκυμοσύνης και αιμορραγείτε σε μεγάλο βαθμό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Περίοδος και εγκυμοσύνη

Η περίοδος εμφανίζεται περίπου κάθε μήνα αντί ενός γονιδίου που γονιμοποιείται. Τα αυγά απελευθερώνονται μία φορά το μήνα από την ωοθήκη. Όταν δεν γονιμοποιούνται, το αυγό «ταξιδεύει» έξω από τη μήτρα.

Ως αφετηρία του εμμηνορρυσιακού κύκλου εκλαμβάνεται η πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως. Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός ως μήκος ή διάρκεια του κύκλου ορίζουμε το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ημέρας ενός κύκλου και της πρώτης ημέρας του επόμενου κύκλου.

Η μέση διάρκεια ενός κύκλου είναι περίπου 28 ημέρες. Εντούτοις φυσιολογικοί θεωρούνται και κύκλοι με διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών. Η μέση απώλεια αίματος σε μία περίοδο είναι περίπου 60 κυβικά εκατοστά και η ροή διαρκεί συνήθως μεταξύ 2 και 6 ημέρες.

Έχει διαπιστωθεί μέσα από μελέτες, πως μόνο τα δύο τρίτα των γυναικών έχουν διάρκεια κύκλου μεταξύ 21 και 35 ημέρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αστάθειας του κύκλου παρατηρείται μετά την εμμηναρχή και κατά την κλιμακτήριο. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου τα έσω γεννητικά όργανα υπόκεινται σε μία σειρά λειτουργικών αλλαγών, κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών.

Οι διαφορές μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης είναι ξεκάθαρες: Μόλις είστε έγκυος, δεν έχετε περίοδο. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο προφανές.

Η αιμορραγία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι κακό συμβαίνει με την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν υγιή μωρά αφού έχουν κηλίδες κατά το πρώτο τρίμηνο.

egimosini me periodo 1

Αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο: αίτια

Ένα ποσοστό 15 έως 25 % των γυναικών αιμορραγούν το πρώτο τρίμηνο. Οι ποιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι :

  • αλλαγές στον τράχηλο
  • μόλυνση
  • μοριακή εγκυμοσύνη
  • έκτοπη εγκυμοσύνη (εγκυμοσύνη εκτός της μήτρας)
  • πρώιμα σημάδια αποβολής

Αιμορραγία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο: αίτια

Ανεξάρτητα από το εάν η αιμορραγία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι ελαφριά, με ή χωρίς άλλα συμπτώματα, πρέπει να πάτε στο γιατρό σας.

Συχνές αιτίες αιμορραγίας κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης είναι οι:

  • πρόωρος τοκετός ή διαστολή του τραχήλου της μήτρας
  • προδρομικός πλακούντας
  • αποκόλληση του πλακούντα
  • ρήξη της μήτρας (σπάνια)
egimosini me periodo 3

Μπορεί να είμαι έγκυος, να δω αίμα και να νομίσω πως έχω περίοδο;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ναι. Όπως εξηγεί ο κ. Λυγνός, υπάρχουν περιπτώσεις, στη αρχή της κύησης, πριν ακόμα αυτή επιβεβαιωθεί με κάποιο test κύησης ή με κάποια μέτρηση β-χοριακής, στις οποίες εμφανίζεται κολπική αιμόρροια, που μοιάζει με περίοδο.

Καταρχήν έχουμε τη λεγόμενη «αιμόρροια εμφύτευσης».

Μερικές γυναίκες περίπου 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της έμμηνου ρύσης παρατηρούν, πως οι κολπικές εκκρίσεις τους λαμβάνουν ένα ροζ, κόκκινο ή φαιό χρώμα και εντοπίζουν κηλίδες στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα τους.

Το φαινόμενο αυτό έχει συνήθως διάρκεια λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι και την αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου και προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα αν η υπάρχει η υποψία κύησης.

Συμπέρασμα

Δεν είναι δυνατόν να έχετε περίοδο ενώ είστε έγκυος. Ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε παρόμοια συμπτώματα περιόδου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.Αυτά περιλαμβάνουν:

  • κολπική αιμορραγία
  • ελαφριά κράμπες
  • κούραση
  • πόνο στην πλάτη

Κατά κανόνα, εάν αιμορραγείτε σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Με πληροφορίες από το healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved