Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Τι προκαλεί το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Το ροχαλητό είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα η οποία βασίστηκε σε δείγμα 1.673 γυναικών, το 35% ροχάλιζε και το 26% αυτού του ποσοστού ήταν μέλλουσες μαμάδες.

Επίσης, σύμφωνα με άλλες έρευνες, εάν μία γυναίκα ήδη ροχαλίζει, είναι πιθανό την περίοδο της εγκυμοσύνης να ροχαλίζει ακόμα περισσότερο.

Αίτια

Ρινική συμφόρηση

Τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε παραγωγή περισσότερης βλέννας, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση στη ρινική κοιλότητα και τελικά το ροχαλητό. Επιπλέον, η αυξανόμενη κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να επεκτείνει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πρήξιμο των ρινικών μεμβρανών. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την αναπνοή δύσκολη και να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Κόπωση

Η κούραση είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύ ύπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να χάσετε τον έλεγχο των μυών του λαιμού. Οι μύες γίνονται πολύ χαλαροί και μπορεί να φράξουν τους αεραγωγούς, δημιουργώντας τον ήχο του ροχαλητού.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να προκαλέσει ροχαλητό.

Υπνική άπνοια

Το δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας (OSA). Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση όπου σταματάτε να αναπνέετε απότομα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω της απόφραξης των αεραγωγών. Συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κρυολόγημα ή αλλεργίες

Ένα κρυολόγημα, μία γρίπη ή αλλεργίες μπορούνε επίσης να οδηγήσουν σε ροχαλητό, καθώς οδηγούν σε ρινική συμφόρηση.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα. Θα σας ανακουφίσει από το ροχαλητό.
  • Κοιμηθείτε στα πλάγια, από την αριστερή πλευρά. Η συγκεκριμένη στάση θα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στον καλύτερο ύπνο.
  • Χρησιμοποιήστε δύο μαξιλάρια αντί για δύο. Αυτό θα επιτρέπει την καλύτερη αναπνοή.
  • Προσέξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την αύξηση βάρους, συνεπώς θα μειώσετε και τις πιθανότητες για ροχαλητό.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved