Δυσπεψία στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Τι προκαλεί την δυσπεψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε; 

Δυσπεψία στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Η δυσπεψία είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης και πολλές μέλλουσες μαμάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το ενοχλητικό φούσκωμα μετά το φαγητό.

Τι προκαλεί τη δυσπεψία;

Οι ορμονικές διακυμάνσεις
Η προγεστερόνη συμβάλλει στην ανάτυξη του εμβρύου και τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται κατά την κύηση. Η αύξηση αυτή χαλαρώνει τους μύες, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων που επιβραδύνουν περαιτέρω το μεταβολισμό, οδηγώντας σε δυσπεψία.

Το μέγεθος του εμβρύου
Ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, το μωρό που μεγαλώνει ασκεί πίεση στην κοιλιά σας, περιορίζοντας έτσι το χώρο για φαγητό. Ακόμα και ένα μικρό γεύμα ενδέχεται να σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτη.

Οι καούρες
Μερικές φορές, μπορεί να αισθανθείτε έντονη αίσθηση καψίματος μετά από ένα γεύμα, καθώς οι χαλαροί μύες μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου ωθούν πίσω τα οξέα. Αυτό προκαλεί δυσφορία στο στήθος και την κοιλιά και δημιουργεί ένα αίσθημα δυσπεψίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την δυσπεψία στην εγκυμοσύνη;

  • Αποφύγετε την υπερβολική πίεση στο στομάχι σας ειδικά μετά το φαγητό. Καθίστε ευθεία και περιμένετε τουλάχιστον μία έως δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  • Συμπεριλάβετε πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα μέσα στη μέρα σας.
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά, μασώντας σωστά πριν καταπιείτε.
  • Αποφύγετε τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα, τις σοκολάτες και τους χυμούς φρούτων καθώς επιδεινώνουν τη δυσπεψία.
  • Καθίστε όρθια όταν τρώτε, καθώς η ευθυτενής στάση διευκολύνει την πέψη.
  • Κοιμηθείτε στηρίζοντας το κεφάλι σας σε μερικά μαξιλάρια. Αποτρέπει τη ροή των οξέων προς τα πίσω και ανακουφίζει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος καθώς επιδεινώνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Πιείτε πριν ή μετά το γεύμα. Εάν είναι δυνατόν, τρώτε στερεά και υγρά τρόφιμα ξεχωριστά.
  • Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα ειδικά στη μέση σας. Τα σφιχτά ρούχα μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κοιλιά, επιδεινώνοντας τη δυσπεψία.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved