Εγκυμοσύνη και καύσωνας: Συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη

Τι να προσέχετε τις ημέρες του καύσωνα αν είστε έγκυος.

Εγκυμοσύνη και καύσωνας: Συμβουλές για να αντέξετε τη ζέστη

Η εγκυμοσύνη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είναι πάντα εύκολη ειδικά αν η έγκυος διανύει το τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυοι είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση, με συνέπεια να χάνουν έναν από τους βασικούς θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού τους (την εφίδρωση) και να κινδυνεύουν από θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Η αύξηση του όγκου του αίματος είναι μεγαλύτερη από αυτή των ερυθρών αιμοσφαιριών , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης προκαλώντας αναιμία, δηλαδή ανεπαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα κόπωση και άλλα συμπτώματα.

«Οι έγκυες γυναίκες έχουν ήδη κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη θερμότητα» αναφέρει η Adelaide Nardone, ιατρική σύμβουλος στο Women's Health Center, η οποία συμβουλεύει τις εγκύους να δώσουν προσοχή στις προειδοποιήσεις για τη θερμότητα. Ένα δροσερό, υγρό πανί στο πίσω μέρος του λαιμού, στο μέτωπo ή στο πάνω μέρος του κεφαλιού είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους χαμηλή.

Η Adelaide Nardone εφιστά την προσοχή ως προς την κατανάλωση νερού. «Η υπερβολική ενυδάτωση με νερό μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες ακόμη περισσότερο και μπορεί να προκαλέσει κουρασμένους μύες, κράμπες και σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

egimosini kai zesti 1

Γιατί οι έγκυες γυναίκες ζεσταίνονται περισσότερο;

Σε όλη την εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματός αυξάνεται κατά 40% με 50% για να καλύψει τις ανάγκες τις δικές σας και του μωρού .

Γι΄αυτό μπορεί να ζεσταίνεστε, να ζαλίζεστε ή να έχετε τάσεις λιποθυμίας. Η αύξηση του όγκου του αίματος είναι μεγαλύτερη από αυτή των ερυθρών αιμοσφαιριών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκριτικά να πέσει το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και να προκαλέσει αναιμία, δηλαδή ανεπαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα κόπωση και άλλα συμπτώματα.

egimosini kai zesti 2

Πώς να ανακουφιστείτε από την ζέστη

Για την παραγωγή του επιπλέον αίματος, το σώμα μας χρειάζεται άφθονα υγρά και σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 ( που απαντάται στα ψάρια και τα θαλασσινά, στο κόκκινο κρέας, στο τόφου και στα φύκια). Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε την παραμονή σε υπαίθριους χώρους όταν έχει πολλή ζέστη, με ή χωρίς υγρασία (καύσωνας).

  • Να κάνετε καθημερινά δροσερά ντουζ. Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ κρύο, διότι ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να προστατευθεί από το κρύο, με συνέπεια να διακοπεί η αποβολή θερμότητας.
  • Να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
  • Να αποφεύγετε το αλάτι για να μην κάνετε κατακράτηση υγρών
  • Να κάνετε ποδόλουτρα με κρύο νερό
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved