Νεύρα στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορώ να τα ελέγξω; (vid)

Τα νεύρα στην εγκυμοσύνη είναι ένα -επίσης- συνηθισμένο σύμπτωμα.

Νεύρα στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορώ να τα ελέγξω; (vid)

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν πολλά νεύρα στην εγκυμοσύνη.

Είναι αυτές οι μεταβολές της διάθεσης που τις τρελαίνουν καθώς τη μια στιγμή θέλουν να κλάψουν και την άλλη, να φωνάξουν από τα νεύρα τους.

« Οι ορμόνες παίζουν ίσως κάποιο ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά ιατρικά δεδομένα», λέει ο Lori Altshuler, MD, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος Διαταραχές της Διάθεσης στο UCLA. Πιο σημαντικές, ίσως, είναι οι σωρευτικές αλλαγές της εγκυμοσύνης.

«Κατά τους πρώτους μήνες, μερικές γυναίκες εμφανίζουν ναυτία, κόπωση, πόνο στο στήθος αλλά και φόβο για τι μπορεί να πάει στραβά», λέει ο Clark Gillespie, MD, συγγραφέας του βιβλίου «Η εγκυμοσύνη σας μήνα ανά μήνα». «Καθώς περνάει ο καιρός, η αϋπνία γίνεται πιο έντονη, η πίεση που νιώθει στα έντερα και την ουροδόχο κύστη αυξάνεται και όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ευερεθιστότητα», προσθέτει ο Clark Gillespie.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και θυμού, και ορισμένες φορές τα ξεσπάσματα είναι κοινά.

Αν κι εσείς έχετε πολλά νεύρα στην εγκυμοσύνη δοκιμάστε τα εξής:

Πάτε μια βόλτα

Αποφύγετε συζητήσεις που θα κάνουν το αίμα σας να… βράσει. Μην συνεχίζετε την κουβέντα, αν σας ενοχλεί, και δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για μια βόλτα ακόμα και γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας.

Παραμείνετε ενεργή

Το γεγονός ότι είστε έγκυος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αθλείστε ή να έχετε ένα χόμπι ( π.χ. κατασκευές, κηπουρική, κ.ο.κ.). Η άσκηση βοηθάει στην εκτόνωση και παράλληλα ανακουφίζει τις σωματικές ενοχλήσεις.

Εκτονωθείτε γράφοντας

Το να γράφετε αυτά που νιώθετε τη δεδομένη στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να αποσυμπιεστείτε. Την επόμενη φορά που τα νεύρα σας θα χτυπήσουν κόκκινο, δοκιμάστε να γράψετε όλα όσα σας ενοχλούν τη δεδομένη στιγμή.

Κάντε κάτι για τον εαυτό σας

Αν νιώθετε ότι πιέζεστε πολύ, κάντε ένα διάλειμμα απ’ όλα και αφιερώστε λίγο χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας: πάτε για ψώνια, κάντε μια περιποίηση προσώπου, δείτε μια ταινία.

Ζητήστε βοήθεια

Εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον θυμό σας και ξεφεύγετε, σκεφτείτε μήπως πρέπει να μιλήσετε σε έναν ειδικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας κάποιες απλές ασκήσεις:



Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved