Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνη ή όχι για το έμβρυο;

Τι προκαλεί την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη;

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνη ή όχι για το έμβρυο;

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), περίπου το 14-23% των γυναικών επηρεάζεται από την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από το 6% των γυναικών που θα υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους.

Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα των ορμονών σας, επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και προκαλώντας άλλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στο σώμα σας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτές οι τεράστιες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στην κατάθλιψη.

Συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατάθλιψη τείνει να αναπτύσσεται αργά και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, αλλαγές στην όρεξή σας και τις συνήθειες ύπνου, αισθήματα θλίψης, απελπισίας ή απόγνωσης, έλλειψη ενέργειας χωρίς καμία ευχαρίστηση από τα συνηθισμένα σας χόμπι αλλά και το κλάμα για κανένα λόγο είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό , οπότε εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διάγνωση της κατάθλιψης δεν θα επηρεάσει τις ικανότητές σας ως μητέρα ή την αγάπη που έχετε για το παιδί σας.

katathlipsi kai egimosini 2

Μπορεί το παιδί μου να κληρονομήσει την κατάθλιψή μου;

Πολλές γυναίκες που ζουν με κατάθλιψη και σκέφτονται τη μητρότητα ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στα παιδιά τους - ειδικά εάν λαμβάνουν φάρμακα ενώ είναι έγκυες.

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με κατάθλιψη. Η έρευνα που διεξήχθη από τον Dr. Anqi Qiu στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και η οποία δημοσιεύθηκε στη Βιολογική Ψυχιατρική διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης είχαν ελαφρώς διαφορετική δομή εγκεφάλου από τα βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες που δεν παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Ωστόσο, οι διαπιστωθείσες διαφορές ήταν πολύ μικρές. Είναι επομένως απίθανο ένα παιδί να αναπτύξει σίγουρα κατάθλιψη απλά επειδή η μητέρα του είχε.

Πηγή: nami.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved