Αποκόλληση πλακούντα: Απαντήσεις σε δικές σας ερωτήσεις

Αποκόλληση πλακούντα: Απαντήσεις σε δικές σας ερωτήσεις

Ο όρος αποκόλληση πλακούντα είναι εν μέρει αυτονόητος, καθότι περιγράφει μία κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την απόσπαση του πλακούντα από την εσωτερική επιφάνεια της ενδομητρικής κοιλότητας (δηλαδή ο πλακούντας «ξεκολλάει» από το τοίχωμα της μήτρας).

Αποκόλληση πλακούντα: Απαντήσεις σε δικές σας ερωτήσεις

Πρόκειται για μία εν δυνάμει σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία επηρεάζει το 1% περίπου του συνόλου των κυήσεων και ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.

1. Υπάρχει πρόληψη της αποκόλλησης πλακούντα;

Δεν υπάρχει τίποτα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για αποκόλληση πλακούντα. Συνεπώς, υπό αυτήν την έννοια, πρόληψη, όσον αφορά την αποκόλληση πλακούντα, δεν υπάρχει. Έτσι μόνον εκ των υστέρων μπορούμε να επέμβουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό.

Εντούτοις, ανατρέχοντας στον κατάλογο με τους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της επικίνδυνης αυτής επιπλοκής της κύησης, διαπιστώνουμε, πως κάποιοι από αυτούς είναι υπό τον έλεγχό μας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται να αποφύγουμε το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και φυσικά τη χρήση ναρκωτικών…

Επίσης, ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας, πως – ιδιαίτερα σε πιο προχωρημένο στάδιο της κύησης, οπότε και η αποκόλληση πλακούντα είναι πιθανότερη – η ισορροπία της μητέρας είναι λίγο «αμφίβολη» και το περπάτημά της «πιο ασταθές». Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες πτώσεις, καλόν είναι να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας, όπως η αποφυγή της χρήσης υποδημάτων με τακούνια, τα οποία βελτιώνουν μεν την όψη, αλλά δυσκολεύουν την ισορροπία έτι περαιτέρω. Για περπάτημα κατά την εγκυμοσύνη καλύτερα να φοράτε υποδήματα με επίπεδη και αντιολισθητική σόλα.

Όσον, αφορά την οδήγηση, αυτή δεν αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως τα τροχαία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποκόλληση πλακούντα. Επομένως, μειώστε τις πιθανότητες πλήξης της κοιλιακής χώρας και τραυματισμού φορώντας πάντα τη ζώνη ασφαλείας με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δηλαδή με το οριζόντιο τμήμα της να «περνάει» κάτω από την κοιλιά και το διαγώνιο τμήμα της πάνω από τη μήτρα.

2. Τι γίνεται αν η μητέρα έχει ομάδα αίματος Rhesus αρνητικό;

Υπό κανονικές συνθήκες το αίμα της μητέρας δεν έρχεται σε επαφή με το αίμα του κυοφορούμενο μωρού (ή τουλάχιστον η επαφή αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη). Η επαφή αυτή πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εντούτοις, «ανάμιξη» του αίματος της μητέρας και του μωρού ενδέχεται να λάβει χώρα, όποτε υφίσταται «τραυματισμός» του πλακούντα με διάρρηξη των αγγείων του. Μία περίπτωση, κατά την οποία παρατηρείται διάρρηξη των πλακουντιακών αγγείων είναι και η αποκόλληση του πλακούντα. Επομένως, στην αποκόλληση πλακούντα αυξημένες είναι οι πιθανότητες «ανάμιξης» του αίματος της μητέρας με αυτού του μωρού.

Έτσι, αν η μητέρα έχει ομάδα αίματος Rhesus αρνητικό (Rh(-)) ενώ το μωρό Rhesus θετικό (Rh(+)), τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες «ευαισθητοποίησης» του οργανισμού της εγκύου έναντι των Rh(+) αιμοσφαιρίων. Εν τοιαύτη περιπτώσει ο οργανισμός της μητέρας, αφού αναγνωρίζει τα αιμοσφαίρια του μωρού ως «ξένα», αρχίζει να παράγει αντισώματα έναντι των αιμοσφαιρίων αυτών. Η «ένωση» των αντισωμάτων με τα εμβρυϊκά αιμοσφαίρια, προκαλεί την καταστροφή των δευτέρων.

Συνήθως, ο χρόνος, που μεσολαβεί μεταξύ της αποκόλλησης του πλακούντα και του τοκετού του μωρού, δεν επαρκεί ώστε η παραγωγή αντισωμάτων να φθάσει σε ικανά επίπεδα, ώστε να καταστεί βλαπτική για το μωρό. Εντούτοις, τα αντισώματα αυτά είναι πιθανόν να αποδειχθούν βλαπτικά για το μωρό, που θα κυοφορηθεί σε επόμενη εγκυμοσύνη.
Για το λόγον αυτόν, αν η ομάδα αίματος της γυναίκας είναι Rh(-) και υφίσταται η υποψία αποκόλλησης πλακούντα, τότε θα της χορηγηθεί ανοσοσφαιρίνη Rhesus σε ενέσιμη μορφή (με ενδομυϊκή ένεση).

Η ανοσοσφαιρίνη Rhesus περιέχει αντισώματα έναντι του παράγοντα Rhesus, τα οποία μόλις χορηγηθούν στη μητέρα καταστρέφουν όσα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου, που εντοπίζονται στην κυκλοφορία της. Έτσι ο οργανισμός της εγκύου δεν έχει το χρόνο να «ευαισθητοποιηθεί» και να αρχίσει να παράγει ο ίδιος αντισώματα έναντι του παράγοντα αυτού.

3. Ποια είναι η πρόγνωση για το μωρό μετά από αποκόλληση πλακούντα;

Η πρόγνωση εξαρτάται από το κατά πόσον η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων διαταράχθηκε, αλλά και από το στάδιο της κύησης, στο οποίο η αποκόλληση έλαβε χώρα. Όσο πιο πρόωρο είναι το μωρό, τόσο πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες για την υγεία του.

4. Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται κορτιζόνη, αν υφίσταται πιθανότητα αποκόλλησης πλακούντα;

Σε κάθε περίπτωση, αν η αποκόλληση διαπιστώθηκε πριν τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης, τότε συνήθως χορηγούμε στη μητέρα κορτιζόνη σε ενέσιμη μορφή.
Η χορήγηση κορτιζόνης υποβοηθά την ταχύτερη ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί – κατά το δυνατόν – να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής εκτός μήτρας.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Διαβάστε επίσης

Αποκόλληση πλακούντα: Πώς αντιμετωπίζεται;

Αποκόλληση του πλακούντα: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση

Αποκόλληση πλακούντα: Ποιες είναι οι συνέπειες για τη μητέρα και ποιες για το μωρό;

Τι είναι η αποκόλληση του πλακούντα;

30.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Polyssimo challenge'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Stori'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Katupri'
22.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο 'Xώρες της Ευρώπης'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι πρώτες διακοπές με το μωρό: Τι να προσέξετε;

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό: Τι να προσέξετε;

Είστε νέοι γονείς και ετοιμάζεστε για τις πρώτες διακοπές με το μωρό;…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πράγματα που ανακαλύπτουν οι νέες μαμάδες τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό

Πράγματα που ανακαλύπτουν οι νέες μαμάδες τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό

Οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό είναι πολύ έντονες για τη μητέρα.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

Ιδέες και προτάσεις για όσους δεν έχουν φύγει ή έχουν επιστρέψει από…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πρωινό για παιδιά: 5+1 ευφάνταστα πιάτα με βρώμη που θα λατρέψουν

Πρωινό για παιδιά: 5+1 ευφάνταστα πιάτα με βρώμη που θα λατρέψουν

Εντυπωσιακά και υγιεινά πιάτα me βρώμη και φρούτα που πρέπει να φτιάξετε.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου: Έτσι όπως δεν την έχετε δει ποτέ ξανά (pics)