Τα πρώτα λεπτά του μωρού μετά τη γέννα - Τι να περιμένετε

Μετράτε αντίστροφα για να υποδεχτείτε το μωράκι σας;

Τα πρώτα λεπτά του μωρού μετά τη γέννα - Τι να περιμένετε

Ο τοκετός είναι από τις πιο μαγικές και ιδιαίτερες στιγμές που μπορεί να νιώσει μία γυναίκα. Ένα μικροσκοπικό πλασματάκι, το δικό σας παιδί, έρχεται στον κόσμο και τα συναισθήματα που θα νιώσετε είναι μοναδικά.

Εάν είστε νέα μανούλα όμως, ο τοκετός δεν παύει να είναι μία άγνωστη εμπειρία που ενδέχεται να σας αγχώνει. Τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, έχετε διαβάσει δεκάδες άρθρα και έχετε παρακολουθήσει άλλα τόσα βιντάκια για να δείτε τι να περιμένετε εκείνες τις ώρες και σε ένα μεγάλο βαθμό έχετε πάρει μία γεύση. Ασφαλώς, ό,τι και να έχετε στο μυαλό σας, η πραγματική εμπειρία του τοκετού είναι ακόμη πιο έντονη και μοναδική, αλλά αυτό θα το ανακαλύψετε και από μόνη σας.

Ο τοκετός εκτός από τη μαμά, είναι μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και για το νεογέννητο, αν και φυσικά δεν θα τη θυμάται μεγαλώνοντας.

Πώς όμως βιώνουν τα μωρά τον τοκετό και τι να περιμένεις εκείνα τα πρώτα εκείνα λεπτά της ζωής τους;

Τα νεογέννητα δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και είναι σημαντικό να κρατηθούν ζεστά και στεγνά. Σε περιπτώσεις φυσιολογικού τοκετού, το μωρό τοποθετείται κατευθείαν μετά τη γέννα στην αγκαλιά της μαμάς. Η πρώτη αυτή επαφή σώμα με σώμα θα κρατήσει το μωρό σας ζεστό και επίσης είναι πολύ σημαντική για το μεταξύ σας δέσιμο.

bigstock 217998187

Λίγο μετά τον τοκετό, ο γιατρός, η μαία, η νοσοκόμα, σε κάποιες περιπτώσεις και ο μπαμπάς εφόσον είναι παρών και θέλει, θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Από εκείνο το σημείο, ο γιατρός θα πάρει λίγο από το αίμα του μωρού για να δει την ομάδα αίματός του και να κάνει και κάποιες άλλες εξετάσεις.

Σε περιπτώσεις τοκετού με καισαρική, αμέσως μετά τη γέννα το μωρό παραλαμβάνουν οι νοσοκόμες το ζεσταίνουν τεχνητά και του κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όσον αφορά τον καθαρισμό του μωρού, το πρώτο του "μπανάκι" γίνεται από τις νοσοκόμες με τη χρήση ειδικού σφουγγαριού, αφού όμως πρώτα το μωρό αποκτήσει σταθερή θερμοκρασία.

Ο θηλασμός του μωρού μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τοκετό αλλά αυτό εξαρτάται και από την κατάσταση τη δική σας και του μωρού.

Πηγή: babycenter.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved