Γιατί πρέπει να παίρνω φολικό οξύ πριν και μετά την εγκυμοσύνη; (pics)

Φολικό οξύ: Ποια η χρησιμότητά του πριν και μετά την εγκυμοσύνη;

Γιατί πρέπει να παίρνω φολικό οξύ πριν και μετά την εγκυμοσύνη; (pics)

Το φολικό οξύ είναι μία υδατοδιαλυτή (διαλύεται στο νερό δηλαδή) βιταμίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη βιταμίνη Β9. Η ονομασία της βιταμίνης αυτής στα ελληνικά είναι Φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ ανευρίσκεται σε λαχανικά με πλατιά πράσινα φύλλα (εξού και το όνομά του – «ΦΥΛΛ – ικό).

Το φολικό οξύ (folate) είναι η βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στις τροφές ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, για πρώτη φορά το 1943. Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό ο όρος φολικό είναι ταυτόσημος, αλλά προέρχεται από τη λατινική λέξη folium, που σημαίνει επίσης φύλλο.
Η βιταμίνη αυτή ανακαλύφθηκε κατά τη δεκαετία του 1930. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το συγκαταλέγει μεταξύ των στοιχείων, που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σύστημα υγείας.

Σε πολλές χώρες μάλιστα διενεργείται εμπλουτισμός τροφών, όπως τα δημητριακά, σε φολικό οξύ προκειμένου ο πληθυσμός να λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες από το ιχνοστοιχείο αυτό.

Το φολικό οξύ εμπλέκεται στη διαδικασία σύνθεσης του DNA, καθώς και στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Φολικό οξύ και τροφές

Φολικό οξύ περιέχεται σε ορισμένες τροφές. Το χρειάζεστε σε μεγάλη ποσότητα στην εγκυμοσύνη για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μωρού.
Παίρνοντας χάπια φολικού οξέος στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνετε τον κίνδυνο ανωμαλίας στο νευρικό σωλήνα του μωρού, όπως είναι η δισχιδής ράχη.

Διαβάστε πότε πρέπει να παίρνετε φολικό οξύ και τα οφέλη του στη gallery που ακολουθεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved