Χυμός λεμονιού: Οφέλη και τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και επιθυμήσατε ένα δροσερό χυμό λεμονιού. Ανησυχείτε όμως αν κάνει καλό ή όχι στον οργανισμό και το μωρό σας τώρα που είστε έγκυος.

Χυμός λεμονιού: Οφέλη και τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση χυμού λεμονιού (ή lime) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και με πολλά οφέλη για τη υγεία. Ωστόσο, κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στις διάφορες τροφές.

Διατροφική αξία

Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. Ο χυμός λεμονιού περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, θειαμίνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και παντοθενικό οξύ. Έχει επίσης βιταμίνες Α, Β6 και Ε.

Οφέλη

Η κατανάλωση χυμού λεμονιού που αναμιγνύεται με ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση του πρηξίματος στα πόδια όταν είστε έγκυος. Αν τον αναμείξετε με κρέμα ταρτάρ (χυμός μισού λεμονιού και δύο κουταλιές κρέμα) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης υπό έλεγχο.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Ο χυμός λεμονιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει:

Οξύτητα, καούρα, γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Το λεμόνι είναι ένα εσπεριδοειδές και εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως οξύτητα και καούρα ή να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια ή δυσπεψία. Εάν αισθανθείτε δυσφορία όταν καταναλώνετε χυμό λεμονιού σταματήστε να τον πίνετε και ένα τα συμπτώματα δεν απομακρυνθούν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Στοματική υγεία: Ο χυμός λεμονιού περιέχει κιτρικό οξύ και η υπερβολική λήψη του, όταν είστε έγκυος, μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Διαλύστε το με νερό και χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να το πιείτε. Ο κίνδυνος εμφάνισης ουλίτιδας αυξάνεται επίσης όταν είστε έγκυος.

Τροφικές αλλεργίες: Ο ασφαλέστερος τρόπος για πιείτε χυμό λεμονιού, όταν είστε έγκυος, είναι να το φτιάξετε μόνες σας στο σπίτι. Πλύνετε πάντα το λεμόνι και βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά. Τα επίπεδα ανοσίας είναι χαμηλά όλα όταν είστε έγκυος. Η κατανάλωση μη παστεριωμένου χυμού λεμονιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από βακτηρίδια που μπορούν να επιτεθούν στο γαστρεντερικό σας σύστημα, να επηρεάσουν την πέψη σας ή και να βλάψουν το μωρό σας.

Θυμηθείτε πάντα να καταναλώνετε τον χυμό λεμονιού (ή και lime) με μέτρο και να συζητάτε με τον γιατρό σας για τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες για εσάς και το μωρό σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved