Συναισθηματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη δοκιμάζουν όχι μόνο σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές.

Συναισθηματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια χιονοστιβάδα ψυχολογικών αλλαγών που μπορεί να είναι ενοχλητικές. Αυτό συμβαίνει λόγω της προσωρινής αύξησης των ορμονών. Οι δραστικές αλλαγές στη διάθεση ή το ξαφνικό κλάμα, χωρίς προφανή λόγο, είναι μερικές εμπειρίες που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες. Μερικές φορές, η προσωπικότητα μιας γυναίκας αλλάζει τόσο πολύ που ο σύντροφός της αισθάνεται ότι ζει με μια ξένη.

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από αυτή τη μεταβατική φάση και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντροπή ή ενοχές για τη συναισθηματική σας κατάσταση.

Οι αιτίες των συναισθηματικών αλλαγών

Ορμονικές αλλαγές

Η αυξημένη παραγωγή ορμονών όπως το οιστρογόνο και η προγεστερόνη έχει άμεση επίδραση στα συναισθήματά σας. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό ο εγκέφαλος μιας γυναίκας έχει μειωμένη ικανότητα να διαχειριστεί τις απότομες αλλαγές της διάθεσης.

Αγχωτικές καταστάσεις

Η ανησυχία για το μέλλον του μωρού, οι συνθήκες που οδήγησαν στην εγκυμοσύνη ή η οικογενειακή σας κατάσταση που μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική σας σταθερότητα και να σας αποσπάσουν την προσοχή ακόμα και από την προσωπική σας φροντίδα.

Σωματικές αλλαγές

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν σωματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως πόνο, δυσκοιλιότητα ή έμετο. Αυτό επηρεάζει και τη συναισθηματική υγεία τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι όταν κοιτάζετε στον καθρέφτη βλέπετε όλες τις αλλαγές στο σώμα σας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο ελκυστική.

Εξάντληση

Είτε από τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης είτε από το στρες, μερικές γυναίκες αισθάνονται κουρασμένες από την έλλειψη ύπνου. Αυτό έχει μια βαθιά επίδραση στη διάθεση η οποία μπορεί να παρατείνει την περίοδο των συναισθηματικών αλλαγών.

Τύποι συναισθημάτων

Από τη στιγμή που αρχίζει η εγκυμοσύνη, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια σειρά ποικίλων συναισθηματικών αλλαγών. Αυτές είναι οι πιο συνήθεις μεταβολές διάθεσης που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες:

Ευτυχία και θλίψη

Αυτό που θέλατε τόσο πολύ, ένα παιδί, σε λίγο θα γίνει πραγματικότητα και νιώθετε μεγάλη ευτυχία. Το να μοιράζεστε τη χαρά σας με τους αγαπημένους σας, σας γεμίζει με θετικά συναισθήματα. Από την άλλη πλευρά, όταν είστε μόνες η σωματική ταλαιπωρία, ο κακός ύπνος, οι πόνοι και η κούραση μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε λυπημένες.

Κλάμα και γέλιο μαζί

Μην προσπαθείτε να βρείτε μια λογική εξήγηση στο ότι ξαφνικά ξεσπάτε σε γέλια ή θέλετε να βάλετε τα κλάματα αμέσως μετά αφού γελούσατε. Οι αιτίες αυτών των συναισθηματικών αλλαγών είναι οι ορμονικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στις έγκυες γυναίκες.

Φόβος και άγχος

Πιθανότατα θέλετε να μάθετε πολλά πράγματα για το γέννηση ή για το μωρό σας. Το να μην παίρνετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας μπορεί να σας γεμίζει με φόβο και άγχος. Για παράδειγμα, πολλές πρώτες μητέρες φοβούνται ότι το παιδί τους μπορεί να γεννηθεί με κάποια γενετική δυσπλασία. Ο φόβος του άγνωστου είναι μια αιτία άγχους.

psixologia stin egimosini

Δραστηριότητες που βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων σας

Οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στο να έχετε συναισθηματική σταθερότητα. Επιλέξτε την πιο άνετη θέση για εσάς και το μωρό.

Διατηρήστε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φυσικά συστατικά.

Εάν έχετε κακή διάθεση σκεφτείτε όλα εκείνα τα θετικά που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας.

Εάν κάνετε ένα άθλημα, συνεχίστε να το κάνετε. Εάν όχι, απολαύστε μια μικρή βόλτα κάθε μέρα. Κάντε πράγματα που σας κάνουν να αισθανθείτε θετικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved