Yoga στην εγκυμοσύνη: Οφέλη και τι να προσέξετε (vid)

Η γιόγκα (yoga) μπορεί να είναι πολύ ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκεί να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. Σήμερα, μάλιστα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε – αν το σκέφτεστε εδώ και καιρό- αφού γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Yoga.

Yoga στην εγκυμοσύνη: Οφέλη και τι να προσέξετε (vid)

Η γιόγκα βελτιώνει την ευελιξία, την ισορροπία και τη στάση του σώματος, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, αυξάνει τη ροή του αίματος, ενισχύει την ανοσία, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σας βοηθά να μάθετε να εστιάζετε και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Επίσης βοηθά στην αναπνοή και στη χαλάρωση, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις φυσικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μητρότητας. Ηρεμεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, παρέχοντας τη σωματική και συναισθηματική ανακούφιση εναντίον του στρες που χρειάζεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμμετέχοντας σε μια προγεννητική τάξη γιόγκα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε και άλλες μητέρες.

Τι να προσέξετε

Πάρτε την έγκριση του γιατρού σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει το πρόγραμμα άσκησης με το γιατρό σας και ότι είναι το κατάλληλο για εσάς.

Εάν παρακολουθείτε μια κανονική τάξη γιόγκα (μία που δεν απευθύνεται ειδικά σε έγκυες γυναίκες) βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον εκπαιδευτή ότι είστε έγκυος και σε ποιο τρίμηνο βρίσκεστε.

Αποφύγετε τις θέσεις που τεντώνουν τους μύες πάρα πολύ, ιδιαίτερα τους κοιλιακούς. Αυτή την περίοδο είστε πιο ευάλωτες απέναντι σε τραβήγματα και άλλους τραυματισμούς.

Από το δεύτερο τρίμηνο, όταν το κέντρο βάρους σας αρχίζει πραγματικά να αλλάζει, προτιμήστε στάσεις που στηρίζεστε στον τοίχο ή σε μια καρέκλα. Αυτό για να αποφύγετε την απώλεια της ισορροπίας σας και τον κίνδυνο τραυματισμού.

Φορέστε «στρώματα» ρούχων. Μπορεί να ζεσταθείτε εύκολα οπότε καλύτερα να έχετε επιλογές.

Πίνετε άφθονο νερό, κρατώντας ένα μπουκάλι δίπλα σας κατά τη διάρκεια όλων των προπονήσεων. Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τις υπερβολικές περιστροφές. Εάν έχετε κάνει περιστροφές γιόγκα πριν να μείνετε έγκυος, μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σας. Εάν δεν είστε προετοιμασμένες για περιστροφές τώρα δεν είναι η ώρα να ξεκινήσετε, επιλέξτε άλλες ασκήσεις.

Ακούστε προσεκτικά το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε κάποια δυσφορία, σταματήστε. Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε κάθε στάση καθώς το σώμα σας αλλάζει. Ένας καλός εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη γιόγκα σας ώστε να ταιριάζει στο στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεστε.

Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα

Η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από τη Samira Radsi, δασκάλα γιόγκα που ζει στο Βερολίνο της Γερμανίας. Η ίδια λέει ότι η ιδέα να δημιουργηθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα ήταν για να αξιοποιήσει τη δύναμη των γιόγκι σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γενικά, η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα είναι πολύ απλή: οι δάσκαλοι γιόγκα, οι σχολές γιόγκα και οι γιόγκι σε όλο τον κόσμο δίνουν λίγο χρόνο, χώρο και χρήμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε συμμετέχουσα σχολή διοργανώνει μια σύνοδο γιόγκα διάρκειας δύο ωρών (από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι συμμετέχοντες αφιερώνουν όλες τις σκέψεις και την ενέργεια τους σε άτομα που έχουν υποστεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται ισχυρότεροι και πιο θετικά.

Δείτε στο video ασκήσεις yoga ειδικά για εγκύους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved