Πρώτο τρίμηνο: Φροντίστε τον εαυτό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας

Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος: Συγχαρητήρια! Σε αυτό το πρώτο στάδιο αυτό που πρέπει αρχικά να κάνετε είναι να μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Πρώτο τρίμηνο: Φροντίστε τον εαυτό σας στην αρχή της εγκυμοσύνης σας

Εννέα μήνες είναι πολύ χρόνος. Θα μάθετε και θα προετοιμαστείτε, σιγά σιγά, για όλα όσα χρειάζονται για τη γέννηση και τον πρώτο καιρό με το μωρό σας. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε και να εξοικειωθείτε με τα νέα δεδομένα στη ζωή σας αλλά και να ξέρετε πώς θα προσέξετε, αρχικά, τον εαυτό σας.

Νέα συναισθήματα

Είναι πολύ λογικό να έχετε νέα, μικτά συναισθήματα για αυτό το σημαντικό γεγονός στη ζωή σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσετε την πλήρη γκάμα των συναισθημάτων. Κρατήστε ένα ημερολόγιο εγκυμοσύνης για να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε σε αυτή, να διαχειριστείτε το άγχος ή τον ενθουσιασμό σας. Λάβετε υπόψη ότι ο σύζυγός σας μπορεί να αισθάνεται τελείως διαφορετικά σχετικά με τα νέα που θα του αλλάξουν τη ζωή. Ενώ είστε ενθουσιασμένοι, μπορεί να είστε και λίγο νευρικοί. Προσπαθήστε να σεβαστείτε τα συναισθήματά του και να επικοινωνήσετε.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας

Καλέστε τον γιατρό σας και προγραμματίσετε την πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη. Ακόμα κι αν θέλετε να γεννήσετε στο σπίτι θα χρειαστείτε τακτική ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Αποφασίστε σε ποιον θα το ανακοινώσετε

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιμένουν έως και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους πριν ανακοινώσουν τα ευχάριστα νέα σε φίλους και γνωστούς ή στον εργοδότη τους. Επιλέξτε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εσάς και ποιοι θα πρέπει να το μάθουν πρώτοι.

Σχεδιάστε μια υγιή προγεννητική δίαιτα

Ας μιλήσουμε για φαγητό! Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Τώρα πια θα πρέπει να τρώτε για δύο αλλά είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας το τι είναι υγιές για εσάς. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στο βάρος σας.

Ενημερωθείτε σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε

Εκτός από τις διατροφικές προσαρμογές, θα πρέπει να προσέξετε να αποφύγετε άλλες ουσίες και περιβαλλοντικούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οικιακών καθαριστικών, έντονων εργασιών, ορισμένα φάρμακα, πώς να φροντίζετε τα κατοικίδια σας κ.λπ. Σίγουρα θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ασκηθείτε

Η άσκηση βοηθά πολλές έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν πολλές νέες καταστάσεις όπως η αλλαγή της διάθεσης, η αύξηση βάρους, πόνοι στην μέση, στα πόδια κ.ά. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι ιδανικές μορφές προγεννητικής άσκησης για τις περισσότερες γυναίκες.Συζητήστε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με τον γιατρό σας.

egkimosini proto trimino

Μάθετε πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας

Τα συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, πόνος στο στήθος, μεταβολές της διάθεσης, συχνή ούρηση και δυσκοιλιότητα είναι συνηθισμένα κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η κάθε γυναίκα βρίσκει διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίσει αυτά τα συμπτώματα. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού, της μητέρας ή μιας φίλης σας για το πώς να χαλαρώσετε από αυτά.

Ξεκουραστείτε

Νιώθετε συνεχώς ότι χρειάζεστε έναν υπνάκο; Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να χτίσει τον πλακούντα - τη σωτηρία για το μωρό σας. Ορισμένα τρόφιμα και συνήθειες μπορούν να συμπληρώσουν την ενέργεια που σας λείπει. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ και αν μπορείτε ξαπλώστε για λίγο και το μεσημέρι.

Ψωνίστε

Ενώ πιθανότατα δεν θα αρχίσετε να εμφανίζετε η κοιλιά σας μέχρι το δεύτερο τρίμηνο ίσως διαπιστώσετε ότι το παντελόνι σας γίνεται όλο και πιο στενό. Αγοράστε μερικά μεγαλύτερα σε μέγεθος –ειδικά για την εγκυμοσύνη- ρούχα και εσώρουχα.

Χαλαρώστε

Είναι κοινό για πολλές γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο να ανησυχούν για αποβολές ή άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Εάν έχετε ανησυχίες, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τα σημεία και τα συμπτώματα των πιθανών προβλημάτων, αλλά προσπαθήστε να μην εστιάσετε στους φόβους σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved