Ουρεόπλασμα στην εγκυμοσύνη: 'Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επηρεάζει το ουρεόπλασμα τη γονιμότητα;

Ουρεόπλασμα στην εγκυμοσύνη: 'Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Το ουρεόπλασμα (Ureaplasma urealyticum) είναι μικρόβιο που βρίσκεται στους βλεννογόνους του ουρογεννητικού και του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των νεογέννητων και κυρίως μη τελειόμηνα νεογνά μπορεί να αποικισθούν από ουρεόπλασμα. Ο αποικισμός υποχωρεί συνήθως στους 3 μήνες.

Πώς μεταδίδεται

Το ουρεόπλασμα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο και κατά τον τοκετό. Τα βρέφη δηλαδή δύνανται να επιμολυνθούν κατά τον τοκετό με την διάβαση τους από μολυσμένη γεννητική οδό.

Αν και το ουρεόπλασμα έχει ενοχοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 για αυτόματες αποβολές στις έγκυες (επειδή βρέθηκε σε υλικό αποβολών), επιστημονικά δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη αιτιολογική συσχέτιση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιθανότερη η επιμόλυνση του υλικού με το ουρεόπλασμα, κατά τη διέλευση από τον τράχηλο και τον κόλπο.

alati stin egimosini

Διάγνωση και θεραπεία

Δεν υπάρχουν απαραίτητα κλινικά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μία γυναίκα ή ένας άνδρας έχουν προσβληθεί από μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα. Για να διαγνωστούν το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα θα χρειαστεί συγκεκριμένη καλλιέργεια ούρων. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία η οποία γίνεται με αντιβίωση.

Η θεραπεία επιλογής βασίζεται στην ευαισθησία του μικροοργανισμού στα αντιβιοτικά.

Τρόποι προφύλαξης

  • Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης ουρεοπλάσματος.
  • Να πλένεστε με άφθονο τρεχούμενο νερό μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μην κάνετε κατάχρηση χημικών καθαριστικών στον κόλπο.
  • Η κατάχρηση καθαριστικών μπορεί να αλλοιώσει τις αμυντικές ικανότητες της τοπικής χλωρίδας.
  • Πίνετε αρκετό νερό (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια ημερησίως).
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved