Αν σηκώνω βάρη στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο μωρό;

Πόσα επικίνδυνα είναι τα βάρη στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

Αν σηκώνω βάρη στην εγκυμοσύνη, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο μωρό;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των εγκύων γυναικών είναι αν μπορούν να σηκώνουν βάρος ή αν μπορούν να παίρνουν αγκαλιά το άλλο τους παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η γενική συμβουλή των γυναικολόγων είναι ότι θα πρέπει οι εγκυμονούσες να αποφεύγουν να σηκώνουν μεγάλο βάρος. Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ, δεν πρέπει να σηκώνουν όλες τις τσάντες μαζί στα χέρια τους αλλά να χρησιμοποιούν το καρότσι του σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει επίσης, όταν δεν έχουν μαζί τους κάποιον για βοήθεια, να κάνουν τα ψώνια σταδιακά έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τις σακούλες γεμάτες ψώνια.

Οι βασικοί λόγοι που οι γιατροί συστήνουν κάτι τέτοιο, είναι γιατί μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, κυρίως της μέσης με το απότομο σήκωμα βάρους ή να νοιώσει ζαλάδα, προκαλώντας δυσφορία ή ακόμα και λιποθυμία.

Όταν σηκώνουμε ένα βάρος, συσπώνται οι κοιλιακοί μύες και αυξάνεται η πίεση μέσα στην κοιλιά. Κατ’ επέκταση αυξάνεται και η πίεση στη μήτρα. Αν φανταστούμε τη μήτρα σαν ένα μπαλόνι, τότε ο τράχηλος της μήτρας είναι το στόμιο του μπαλονιού, το οποίο δένουμε, για να κρατήσουμε τον αέρα μέσα. Κατά παρόμοιο τρόπο ο τράχηλος «κρατάει» μέσα στη μήτρα το μωρό. Αν εμείς αρχίσουμε να πιέζουμε το μπαλόνι, τότε υπάρχει περίπτωση το στόμιό του να ανοίξει και να ξεφουσκώσει.

kanei na sikono baros stin egkinosini 4

Ομοίως, όταν σηκώνετε βάρος και είστε έγκυος, η μήτρα πιέζεται και μαζί της και ο τράχηλος, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες να ενδώσει και να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών (American Medical Association), οι οποίες διατυπώθηκαν το 1984:

  • Η άρση μέχρι και 23 κιλών ακόμα και αν αυτή επαναλαμβάνεται επιτρέπεται μέχρι την 20η εβδομάδα της κύησης, ενώ αν η άρση δεν είναι επαναλαμβανόμενη, αυτή επιτρέπεται μέχρι και την 30η εβδομάδα
  • Μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης επιτρέπεται η επαναλαμβανόμενη άρση μέχρι και 23 κιλών. Από την 24η εβδομάδα κι έπειτα το όριο βάρους τίθεται στα 11 κιλά.
  • Μετά την 30η εβδομάδα το όριο βάρους τίθεται στα 11 κιλά, χωρίς όμως η άρσεις να είναι επαναλαμβανόμενες

Στο αν μπορεί η έγκυος να παίρνει αγκαλιά το άλλο παιδί της, η απάντηση δεν είναι μονολεκτική, ναι ή όχι. Εξαρτάται από το βάρος του παιδιού, από το βάρος της μητέρας, από το μήνα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, και σ’αυτή την περίπτωση, οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις έγκυες να είναι προσεκτικές γιατί μπορεί να προκληθεί κάποιος έντονος πόνος ακόμα και τραυματισμός ειδικά στη μέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved