Διαταραχές ύπνου στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι διαταραχές του ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Διαταραχές ύπνου στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελούνται από αυπνία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αλλά και διαταραχές σχετικά με την αναπνοή.

Το καλό είναι ότι μετά τον τοκετό, αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται, τουλάχιστον στις περιπτώσεις φυσιολογικού τοκετού.

Δείτε αναλυτικά πώς εκδηλώνονται:

Δυσκολία στην αναπνοή:

Είναι αρκετά σύνηθες στις έγκυος γυναίκες να αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως αν παρατηρήσετε ότι έχετε αρχίσει να ροχαλίζετε δυνατά στον ύπνο σας, ή ότι διακόπτεται η αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε πολύ πιθανόν να υποφέρετε από διαταραχή ύπνου που σχετίζεται με την αναπνοή.

Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει το ροχαλητό, το σύνδρομο αντίστασης των άνω αεραγωγών (όταν δηλαδή απαιτείται περισσότερη από την φυσιολογική προσπάθεια για να αναπνεύσετε) και μπορεί ακόμα να εξελιχθεί σε σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν τα τοιχώματα του λαιμού στενεύουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και παρεμποδίζουν προσωρινά την φυσιολογικά αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πιθανότητες είναι 1 στις 10 γυναίκες και μπορεί να υπάρχουν και ΄άλλες συνέπειες όπως η αύξηση βάρους , η αλλαγή θέσης του διαφράγματος, η συσσώρευση υγρών στις αναπνευστικές διελεύσεις λόγω ορμονικών αλλαγών.

Ακόμα μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία (χαμηλή αρτηριακή πίεση) ή ακόμα και σε διαβήτη κύησης, αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

bigstock Young sleeping pregnant woman 132463733

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο αυτό ορίζεται από μια έντονη επιθυμία να κουνάτε τα πόδια σας ενώ βρίσκεστε σε ήρεμη κατάσταση. Συνοδεύεται από δυσάρεστη αίσθηση φαγούρας, ή ανατριχίλας και καμιά φορά καψίματος.

Η ανάγκη για να κουνήσετε τα πόδια σας είναι πιο έντονη όταν πέφτετε για ύπνο.

Αυπνία

Η δυσκολία να ξεκουραστείτε, να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε νωρίς, μπορεί να οφείλετε στην αυπνία.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι πόνοι, οι κράμπες στα πόδια, οι ορμονικές αλλαγές και το συναισθηματικό άγχος δημιουργούν ένα ιδανικό κοκτέιλ για την αυπνία. Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι η κόπωση, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης αλλά και τα τεταμένο νευρικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως αν νιώθετε ότι δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργικότητα σας.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την χορήγηση κάποιων φυτικών φαρμάκων όσο και την συμβουλευτική .

Αποτελέσματα έχει αποδειχτεί πως φέρνει η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία ,όπου γίνεται μια προσέγγιση «θεραπευτικής ομιλίας» από τον θεραπευτή σας και στοχεύει στον καλύτερο έλεγχο των σκέψεων και των συμπεριφορών που παρεμποδίζουν τον καλό ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved