Γιατρέ, πόσο ζυγίζει το μωρό μου;

Μα μπορούμε να «ζυγίσουμε» το μωρό, όσο είναι μέσα στη μήτρα;

Μενέλαος Λυγνός
Γιατρέ, πόσο ζυγίζει το μωρό μου;

Φυσικά και δεν μπορούμε να ζυγίσουμε (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) το μωρό, όσο αυτό είναι μέσα στη μήτρα!

Είναι όμως δυνατό να επιτευχθεί η κατά προσέγγισιν εκτίμηση του βάρους του εμβρύου με βάση τις μετρήσεις, που πραγματοποιούμε κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί τις μετρήσεις αυτές, προκειμένου να εξάγει το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος (Estimated Fetal Weight – EFW).

Ποιες είναι οι μετρήσεις, που γίνονται κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το εκτιμώμενο εμβρυϊκό βάρος;

1. Η Αμφιβρεγματική διάμετρος (Biparietal Diameter – BPD)

POS ZIGIZOUME TO MORO STI MITRA 1

Στην εικόνα 1 βλέπουμε μία τομή (δηλαδή μία «φέτα») της κεφαλής του μωρού, όπως αυτή φαίνεται στο υπερηχογράφημα. Η Αμφιβρεγματική Διάμετρος είναι το «μέγιστο» πλάτος της κεφαλής του μωρού.

2. Η Περίμετρος κεφαλής (Head Circumference – HC)

POS ZIGIZOUME TO MORO STI MITRA 2

Στην εικόνα 2 βλέπουμε την ίδια τομή της κεφαλής του μωρού, αλλά στην περίπτωση αυτή μετράμε την περίμετρό της.

3. Η Περίμετρος Κοιλιάς (Abdominal Circumference – AC)

POS ZIGIZOUME TO MORO STI MITRA 3

Στην εικόνα 3 βλέπουμε μία τομή της κοιλιάς του μωρού, όπως αυτή φαίνεται στο υπερηχογράφημα και μετράμε την περίμετρό της.

4. Το Μήκος του Μηριαίου Οστού (Femur Length – FL)

POS ZIGIZOUME TO MORO STI MITRA 4

Στην εικόνα 4 βλέπουμε το μηριαίο οστό, όπως αυτό φαίνεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Το μηριαίο οστό είναι το μακρύτερο οστό του ανθρώπινου σώματος και βρίσκεται – όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά του – στο μηρό, δηλαδή στο «μπούτι».

Πόσο ακριβής είναι ο υπολογισμός του βάρους με τον υπερηχογραφικό έλεγχο;

Το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος προσεγγίζει το πραγματικό βάρος του μωρού με ακρίβεια περίπου 15%. Αυτό σημαίνει, πως το μωράκι σας ενδέχεται να είναι 15% μεγαλύτερο ή 15% μικρότερο του Εκτιμώμενου Εμβρυϊκού Βάρους.

Για το λόγο στον πίνακα ανάπτυξης του μωρού, όπως αυτός εκτυπώνεται από τον υπερηχογράφο, δίπλα στην ένδειξη EFW βρίσκουμε και το σύμβολο «±» με έναν αριθμό, ο οποίος αντιστοιχεί στο περίπου 15% του EFW. Δηλαδή το βάρος του μωρού σας εκτιμάται από το EFW + το 15% αυτού μέχρι το EFW – το 15% αυτού.

Το μωρό μου είναι μικρό ή μεγάλο;

Καταρχήν, για να μπορέσουμε να αποφανθούμε σχετικά με το αν πρόκειται για μεγάλο ή μικρό μωρό, πρέπει πρώτα να γίνει σωστός υπολογισμός της ηλικίας κύησης είτε με βάση την Τελευταία Έμμηνο Ρύση είτε (ακόμα καλύτερα) με βάση τον υπερηχογραφικό έλεγχο του πρώτου τριμήνου. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης με βάση τον υπερηχογραφικό έλεγχο στο δεύτερο τρίμηνο και ειδικά από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου και έπειτα είναι λιγότερο ακριβής.

Στη συνέχεια το λογισμικό, που είναι ενσωματωμένο σε όλους τους σύγχρονους υπερηχογράφους, συγκρίνει το Εκτιμώμενο Εμβρυϊκό Βάρος του μωρού σας, με το βάρος, που αντιστοιχεί στην ηλικία κύησής του.

Για κάθε ηλικία κύησης έχουμε μετρήσει το βάρος μεγάλου πλήθους μωρών και έχουμε δημιουργήσει ένα διάγραμμα, όπως αυτό της εικόνας 5.

POS ZIGIZOUME TO MORO STI MITRA 5

Στο διάγραμμα αυτό απεικονίζεται το εκτιμώμενο βάρος του μωρού (δηλαδή το βάρος του, όπως κατά προσέγγισιν υπολογίζεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο) σε σχέση με την ηλικία της κύησης. Έτσι σχηματίζονται 3 καμπύλες:

  • 90η εκατοστιαία θέση
  • 50η εκατοστιαία θέση
  • 10η εκατοστιαία θέση

Όταν λέμε, ότι το εκτιμώμενο βάρος ενός εμβρύου βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση σημαίνει, ότι αν πάρουμε 100 έμβρυα στην ίδια ηλικία με το δικό σας, τα 50 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του μωρού σας, ενώ τα άλλα 50 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο. Με άλλα λόγια, το βάρος του μωρού σας είναι στο μέσο όρο.

Όταν λέμε, ότι το εκτιμώμενο βάρος ενός εμβρύου βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση σημαίνει, ότι αν πάρουμε 100 έμβρυα στην ίδια ηλικία με το δικό σας, τα 90 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του μωρού σας, ενώ τα άλλα 10 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο. Στην περίπτωση αυτή το μωρό σας είναι μεγάλο.

Όταν λέμε, ότι το εκτιμώμενο βάρος ενός εμβρύου βρίσκεται στην 10η εκατοστιαία θέση σημαίνει, ότι αν πάρουμε 100 έμβρυα στην ίδια ηλικία με το δικό σας, τα 10 θα έχουν βάρος μικρότερο από το βάρος του μωρού σας, ενώ τα άλλα 90 θα έχουν βάρος μεγαλύτερο. Επομένως, το μωρό σας είναι μικρό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved