Επιτρέπονται τα αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί να επηρεάσει, και με ποιο τρόπο, η κατανάλωση αναψυκτικών το έμβρυο;

Επιτρέπονται τα αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι και από τις πιο εύκολες. Η ζέστη προκαλεί δυσφορία, πρήξιμο και πιο έντονη κούραση. Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω, όμως πόσο νερό να πιείς; Θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι άλλο, εξίσου δροσιστικό και με άλλη γεύση. Όπως ένα αναψυκτικό για παράδειγμα.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αναψυκτικά περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη και γλυκαντικά στοιχεία, συστατικά που δεν προσφέρουν τίποτα υγιεινό στον οργανισμό, και γι' αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.

Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ένα κουτάκι ανθρακούχο αναψυκτικό περιέχει 150-170 θερμίδες και πολλές ουσίες με αδιευκρίνιστες επιδράσεις στο έμβρυο.
Επίσης, έρευνες έχουν συνδέσει τηνκατανάλωση αναψυκτικών (ανθρακούχων ποτών) με αίσθημα αφυδάτωσης στην έγκυο, λόγω των πολλών χημικών που περιέχουν.Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μπλοκάρει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου, προκαλεί αίσθηση φουσκώματος και «φορτώνει» την έγκυο με πολλές θερμίδες.

Οπως διαβάζουμε στο www.onmed.gr έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, αυξάνουν τις πιθανότητες τα μωρά τους να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού JAMA Pediatrics και ανέλυσε 3.033 ζεύγη μητέρων – μωρών, προκειμένου να εξετάσει τη σχέση της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη και της επίδρασης στο Δείκτη Μάζας Σώματος των νεογνών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 29,5% των μητέρων ανέφερε κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά κατά την εγκυμοσύνη, ενώ το 5,1% των γυναικών ανέφεραν κατανάλωση σε καθημερινή βάση.Η μέση ηλικία των εγκύων ήταν 32,4 χρόνια και το 5,1% των μωρών ήταν υπέρβαρα.
Σύμφωνα με μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, στον Καναδά, τα αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλέον κιλών στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση των αναψυκτικών, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί – γιατί άνθρωποι είμαστε- θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση. Το ανθρακούχο νερό, μπορεί ν’ αποτελέσει μια καλή εναλλακτική κάθε φορά που νοιώθετε έντονα την ανάγκη για κάτι δροσερό, εκτός από το νερό ( που είναι φυσικά η καλύτερη επιλογή).

Πηγή φωτο:Daily Star

Διαβάστε επίσης

«Είμαι έγκυος, κάνει να πίνω αναψυκτικά; Μήπως το ανθρακικό προκαλεί κώφωση στο έμβρυο;»

9 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε όταν είστε έγκυος

Μπορεί η έγκυος να τρώει αγκινάρες;

Έγκυος και διατροφή: Μικρά μυστικά για εγκύους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved