Μπορούμε, τελικά, να τρώμε μανιτάρια στην εγκυμοσύνη;

Ανήκουν τα μανιτάρια στην κατηγορία κατάλληλων τροφίμων για την διατροφή στην εγκυμοσύνη;

Μπορούμε, τελικά, να τρώμε μανιτάρια στην εγκυμοσύνη;

Πολλές φορές τα μανιτάρια είναι τόσο καλά και ευφάνταστα μαγειρεμένα που πέρα από πεντανόστιμα είναι και ακαταμάχητα. Είτε μέσα στη σαλάτα, είτε μαζί με άλλα ψητά λαχανικά, στις σούπες ή την πίτσα, πέρα από νοστιμιά χαρίζουν ελάχιστες θερμίδες και πολλές πρωτεΐνες.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα μανιτάρια στην εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια είναι πως τα μανιτάρια είναι μια κατάλληλη τροφή που μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο μιας εγκυμονούσας αρκεί να μην καταναλώνονται ωμά. Τα μαγειρεμένα ή αποξηραμένα, όχι μόνο επιτρέπονται αλλά αποτελούν και μια πολύ καλή πηγή υψηλής διατροφικής αξίας τόσο για τη μέλλουσα μαμά όσο και για το μωρό. Πιο συγκεκριμένα:

Κάλιο: Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, που είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, την καλή λειτουργία του σκελετού και των μυών της καρδιάς, την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, τη διατήρηση της οσμωτικής πίεσης κ.ά.

Φώσφορος: Τα μανιτάρια αποτελούν επίσης καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών, καθώς και στη μεταφορά των γενετικών πληροφοριών (DNA-RNA) στον οργανισμό.

Χαλκός: Η περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλή (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Ο χαλκός συντελεί στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών και του χρώματος του τριχωτού της κεφαλής, συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό των αμινοξέων και συμβάλλει στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος.

Σελήνιο: Εκτιμάται επίσης ότι έχουν πιθανόν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σελήνιο. Η σχέση του σεληνίου με τον καρκίνο συνδέεται με τη δράση ενός ενζύμου που περιέχει σελήνιο (υπεροξειδάση γλουταθειόνης), το οποίο δεσμεύει τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό μας.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος, που είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε ακόμα:

Τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις που κάνει κάθε εγκυμονούσα στον γιατρό της

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώτε στο πρώτο τρίμηνο

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες τροφές για μία έγκυο γυναίκα

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Μικρές ωφέλιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved