Οι στατίνες στην εγκυμοσύνη προκαλούν επιπλοκές

Οι στατίνες, τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε έγκυες γυναίκες από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επειδή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.

Οι στατίνες στην εγκυμοσύνη προκαλούν επιπλοκές

Έχει αποδειχτεί ότι οι στατίνες προκαλούν δυσπλασίες στα έμβρυα πειραματόζωων (κυρίως σε κουνέλια και ποντίκια) και γι’ αυτό οι γιατροί δεν τις χορηγούν εύκολα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς μπορούν να μείνουν ανεπάντεχα έγκυες – υπολογίζεται ότι οι μισές εγκυμοσύνες σήμερα είναι απρογραμμάτιστες.

Είναι δύσκολο ένας γιατρός να προτείνει στατίνες σε μια γυναίκα 30-35 χρονών εκτός κι αν έχει πολύ αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης ή ένα εντυπωσιακό οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου.

Ένας άλλος λόγος που μέχρι τώρα οι γιατροί έχουν αποφύγει τη συνταγογράφηση στατινών κατά την εγκυμοσύνη είναι επειδή τα επίπεδα της χοληστερίνης τείνουν να αυξάνονται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη, υποδεικνύοντας έτσι ότι η χοληστερίνη μπορεί να χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η μείωση και μόνο της χοληστερίνης που προκαλούν τα φάρμακα αυτά θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το έμβρυο, ανεξάρτητα από άλλες πιθανές παρενέργειες καθώς διασχίζουν τον πλακούντα.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν συνολικό επίπεδο χοληστερίνης περίπου 170 mg/dL πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 175 και 200 στην αρχή της κύησης και περίπου σε 250 στο τελευταίο στάδιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved