Τοξιναιμία στην εγκυμοσύνη: συμπτώματα, πρόληψη, θεραπεία

Η τοξιναιμία είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη και πλήττει περίπου 5 στις 100 έγκυες γυναίκες, με μία ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Τοξιναιμία στην εγκυμοσύνη: συμπτώματα, πρόληψη, θεραπεία

Είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί γιατί αφορά διάφορα όργανα και γιατί μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σχετικά με το επίπεδο σοβαρότητας. Οι πιο ελαφριές μορφές τοξιναιμίας εξαφανίζονται μετά τον τοκετό και δεν αφήνουν συνέπειες: αντίθετα, οι πιο σοβαρές προδιαθέτουν για μια σειρά από ασθένειες των νεφρών οι οποίες μπορεί και να εμφανιστούν μετά από πολλά χρόνια.

egkimosinsi 2

Τα συμπτώματα της τοξιναιμίας
Η πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας εμφανίζεται συνήθως μόλις ξεκινήσει η 27η ή 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και στην αρχή δεν δημιουργεί ιδιαίτερες ενοχλήσεις εκτός από μια υπερβολική αύξηση βάρους και την εμφάνιση ενός γενικότερου πρηξίματος, συνέπεια της υπερβολικής κατακράτησης υγρών και αλάτων στον οργανισμό (που δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη μικρή αύξηση βάρους, τόσο συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, η οποία εξαφανίζεται με λίγες ώρες ξεκούραση!). Στις γυναίκες που υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους, η τοξιναιμία μπορεί να διαγνωσθεί ήδη στη φάση στην οποία ειναι ακόμη δυνατό να εμποδιστούν οι συνεπακόλουθες επιπλοκές.

Αργότερα εμφανίζονται ακόμη δυο συμπτώματα μαζί ή ξεχωριστά:

  • αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συνοδευόμενη συχνά από δυσλειτουργίες των νεφρών
  • παρουσία λευκώματος στα ούρα, σημάδι ελαττωματικής λειτουργίας των νεφρών

Η μητέρα μπορεί να έχει πολύ δυνατούς πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει σε απώλειες συνειδήσεως και επιληπτοειδείς κρίσεις (εκλαμψία). Όσον αφορά το έμβρυο, στις χειρότερες περιπτώσεις οι ενοχλήσεις του κυκλοφορικού και των νεφρών εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του πλακούντα με συνέπεια την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το θάνατο του εμβρύου.

egkimosinsi 1

Πρόληψη τοξιναιμίας
Για την προέλευση αυτής της ασθένειας γνωρίζουμε ελάχιστα και για αυτό δεν είναι εύκολο να πούμε ποιες γυναίκες έχουν προδιάθεση για τοξιναιμία και ποιες όχι. Φαίνεται πάντως να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σ' αυτόν τον κίνδυνο οι γυναίκες που μένουν πρώτη φορά έγκυες, (ειδικά εάν είναι πάνω από 37 ετών), εκείνες που περιμένουν δίδυμα, οι παχύσαρκες γυναίκες, οι γυναίκες με διαβήτη ή που ήταν ήδη πριν μείνουν έγκυες υπερτασικές και εκείνες που είχαν ήδη αυτό το πρόβλημα σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η τοξιναιμία μπορεί να διαγνωσθεί όταν εκτελούνται τακτικά οι έλεγχοι που συστήνονται από τον γυναικολόγο γιατί, απομονώνοντας όσο το δυνατόν συντομότερα τις πρώτες μεταβολές, μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες φροντίδες που θα εμποδίσουν την χειροτέρευση της ασθένειας. Πιο συγκεκριμένα, είναι βασικοί οι τακτικοί έλεγχοι του βάρους, της πίεσης και της ποσότητας λευκώματος στα ούρα. Όποιες βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο της τοξιναιμίας υποβάλλονται σε προληπτική θεραπεία.

toxinaimia

Θεραπεία τοξιναιμίας
Εάν η τοξιναιμία βρίσκεται μόλις στην αρχή, μπορεί να θεραπευθεί με ξεκούραση και κατάλληλη δίαιτα. Εάν η ασθένεια είναι προχωρημένη, είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο και συχνά οι γιατροί προτιμούν να προκαλέσουν τον τοκετό λίγες εβδομάδες πριν από τη φυσιολογική λήξη του. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται και εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved