Φολικό οξύ και φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Σε τι διαφέρουν

Το φολικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης B (αποκαλείται επίσης φολασίνη ή βιταμίνη Β9). Στην πραγματικότητα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Φολικό οξύ και φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Σε τι διαφέρουν

Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φολικού οξέος προς τους ενήλικες είναι περίπου 400 μg (μικρογραμμάρια, δηλαδή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου). Η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται κατά 50% κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο της γαλουχίας. Η ποσότητα που πρέπει να παίρνουν τα παιδιά καθημερινά είναι 200 μg.

Η ονομασία φολικό προέρχεται από το λατινικό folium (φύλλο) γιατί βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το φολικό οξύ βρίσκεται επίσης σε πολλές άλλες τροφές όπως είναι η μαγιά μπύρας, τα εσπεριδοειδή (π.χ πορτοκάλια) τα όσπρια, τα αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Παρότι είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 20-70 mg στο συκώτι.

Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται για το φολικό οξύ είναι φυλλικό οξύ. Παρότι οι δύο όροι χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι, υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Το φολικό οξύ (folate) είναι η βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στις τροφές ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, για πρώτη φορά το 1943. Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η φυσική βιταμίνη δεν είναι ακριβώς ίδια με τη συνθετική. Το φολικό οξύ, όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη γίνεται ασταθές και διασπάται, συνεπώς καθίσταται άχρηστο για τον οργανισμό. Αλλά μια μικρή ποσότητα της φυσικής βιταμίνης μετατρέπεται με την οξείδωση (μια φυσική διαδικασία) σε φυλλικό οξύ που είναι μια πολύ πιο σταθερή μορφή και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι είναι το φολικό οξύ και γιατί είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη μας;

Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυλλικό οξύ αυτό καθεαυτό αλλά το μετατρέπουν (κυρίως στο συκώτι) στη φυσικές μορφές της βιταμίνης. Αυτός είναι ο λόγος που το φυλλικό οξύ, παρότι δεν βρίσκεται στις τροφές αποκαλείται βιταμίνη. Όμως καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, η μετατροπή του φυλλικού οξέος σε φολικό οξύ μέσα στο σώμα καθίσταται δυσκολότερη.

Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν καθιερωθεί σε πολλές χώρες.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ασφαλές το φυλλικό οξύ μόνο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν τη βιταμίνη Β9 πριν συλλάβουν και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά όχι αργότερα γιατί ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στο παιδί. Θεωρούν ωστόσο πως όταν το φολικό οξύ λαμβάνεται από τις τροφές είναι απόλυτα ασφαλές.

Έρευνα προειδοποιεί: Το πολύ φυλλικό οξύ στις εγκύους αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στο μωρό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved