14η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

H 14η εβδομάδα σηματοδοτεί την αρχή του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

14η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Τα συνήθη ερωτήματα που θέτουμε στο γυναικολόγο μας είναι πότε αρχίζει να μεγαλώνει το έμβρυο, πώς και πόσο αναπτύσσεται.

Πόσο μεγάλο είναι το έμβρυο;
Η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 11 εβδομάδες και 6 ημέρες! Αρχίζει η ανάπτυξη του παιδιού καθώς τώρα ωριμάζουν τα κυριότερα εσωτερικά όργανά του. Ο πλακούντας το υποστηρίζει πλήρως, τροφοδοτώντας το με ορμόνες, θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Οι κινήσεις του μωρού είναι λιγότερο αδέξιες καθώς πλέον μπορεί να περιστρέψει, να διπλώσει και να κάμψει τα δάχτυλα των χεριών του. Έχει αρχίσει να λειτουργεί και το νευρικό σύστημα. Τα α βλέφαρα και τα νύχια των χεριών και των ποδιών εξακολουθούν να αναπτύσσονται και ήδη έχουν ίχνη μαλλιών στο κεφάλι του.

n PREGNANT 628x314

Πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη;
Η κόπωση, που μέχρι τώρα αισθανόσασταν είναι σαφώς λιγότερο ενοχλητική.Οι μαστοί έχουν μεν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτεροι, αλλά τώρα είναι λιγότερο ευαίσθητοι και λιγότερο οιδηματώδεις. Επίσης η κοιλιά, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αρχίσει πλέον να φουσκώνει σιγά σιγά, καθότι η μήτρα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να ξεπεράσει τα οστά της λεκάνης, που την έκρυβαν.

Όμως σε αυτό το στάδιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους κάποια νέα προβληματάκια. Αρκετές γυναίκες στο στάδιο αυτό της κύησης αναφέρουν ένα «περίεργο» άλγος στην κοιλιά, το οποίο εντοπίζεται λίγο πιο χαμηλά από τον ομφαλό και εκατέρωθεν της μέσης γραμμής της κοιλιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άλγος αυτό δεν είναι εστία ανησυχίας. Συνδέεται με την τάση στην οποία υπόκεινται οι λεγόμενοι στραγγύλοι σύνδεσμοι. Ο πόνος των στρογγύλων συνδέσμων μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αλλά συνήθως κάνει αισθητή την παρουσία του, όταν αλλάζετε κάπως απότομα τη θέση σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός υποχωρεί, αν ξαπλώσετε με σηκώσετε τα πόδια σας ψηλά, ακουμπώντας τα σε ένα μαξιλάρι.

week 14 633x319

Τι είναι το «baby brain»;
Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της 14ης εβδομάδας της κύησης αρχίζουν να βιώνουν το λεγόμενο φαινόμενο “baby brain”. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στη συγκέντρωση και αδύνατη μνήμη. Η κατάσταση αυτή είναι τόσο συνηθισμένη, που μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική και δεν σημαίνει πως υπάρχει πραγματική έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών. Απλά φαίνεται, πως η κύηση οδηγεί σε μία αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και θέματα, που μέχρι πριν φάνταζαν σημαντικά, έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved