15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Αν ψάχνετε για την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης, σίγουρα ο Θεός σας έστειλε το ομορφότερο δώρο της ζωής σας. Ένα μικρό πλασματάκι μεγαλώνει σιγά-σιγά στην κοιλίτσα σας και εσείς αγωνιάτε να το γνωρίσετε από κοντά.

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Εκτός από την αγωνία της πρώτης γνωριμίας όμως, αναζητάτε και πληροφορίες για το πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας, πώς αναπτύσσεται και τι αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό στην 15η εβδομάδα κύησης
Η 15η εβδομάδα της κύησης είναι μία περίοδος, που το έμβρυο κινείται συνεχώς μέσα στο αμνιακό υγρό. Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια, όσο δηλαδή ένα μήλο, και η απόσταση από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τον κόκκυγα (την ουρίτσα) είναι περίπου 10 εκατοστά.

apple 003

Τι νιώθετε εσείς στην 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Στη 15η εβδομάδα της κύησης οι μνήμες από το πρώτο τρίμηνο είναι ακόμα νωπές. Δεν έχετε ακόμα ξεχάσει τις ναυτίες και τους εμέτους. Ευτυχώς όμως τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα δεν είναι πλέον για τις περισσότερες από εσάς ανάμνηση. Πολλές από εσάς θα παρατηρήσετε πως τα ούλα σας έχουν αρχίσει να φαίνονται οιδηματώδη και να ματώνουν πιο εύκολα και ενδέχεται να παρατηρήσετε και κάποια μικρά εξογκώματα, σαν μούρα. Πρόκειται για τις επουλίδες, οι οποίες εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Τέλος κάποιες από εσάς θα παρατηρήσετε στο σώμα σας, μια σκούρα γραμμή, η οποία ξεκινάει από το εφήβαιο και συνήθως φτάνει μέχρι τον ομφαλό, χωρίς όμως να αποκλείεται να συνεχίζει και μέχρι το θώρακα. Πρόκειται για τη μέλαινα γραμμή και η εμφάνισή της συνδέεται με ορμονικά ερεθίσματα της κύησης.

pregnancy week 15 lung development square

Άλλα παράξενα που συμβαίνουν στην 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

  • το έμβρυο είναι σε θέση να αντιληφθεί το φως
  • τα άκρα του εμβρύου επιμηκύνονται με ταχείς ρυθμούς και αρχίζει ο σχηματισμός των οστών, τα οποία θα γίνουν ορατά σε λίγες εβδομάδες
  • πάνω στη γλώσσα αρχίζουν να σχηματίζονται οι λεγόμενοι γευστικοί κάλυκες
  • κατά τη διάρκεια της 15ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αρχίζει να σχηματίζεται το τριχωτό της κεφαλής. Το μωράκι σας αρχίζει να αποκτά μαλλάκια

Δεύτερη εσωτερική φωτογραφία: Πηγή babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved