Ουρολοίμωξη και εγκυμοσύνη: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και παρουσιάζονται στο 5-7% των κυήσεων.

Ουρολοίμωξη και εγκυμοσύνη: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

Η ουρολοίμωξη ξεκινά με συχνή και έντονη ανάγκη ούρησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο μία μικρή ποσότητα. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν εξάντληση, τρέμουλο και κάποιοι παρουσιάζουν πυρετό. Επιπλέον μπορούν να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα όπως θολά ούρα με ή χωρίς αίμα, έντονη οσμή, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και πίεση στην χαμηλή κοιλιακή χώρα.

Οι γυναίκες που προσβάλλονται όμως από ουρολοίμωξη κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, διατρέχουν ένα σοβαρό κίνδυνο, οπως προέκυψε από έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας σε δείγμα 80.000 γυναικών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαθαν ουρολοίμωξη στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους κινδύνευαν κατά 40% περισσότερο να εκδηλώσουν πνευματική καθυστέρηση. Επιπλέον, η πιθανότητα ενδομήτριου θανάτου ήταν διπλάσια στα παιδιά αυτά! Οι έγκυες όμως που ξεκινούν θεραπεία τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της πάθησης δεν κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με πρόβλημα. Μάλιστα κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν προληπτικά αντιβιοτικά σε γυναίκες επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, ώστε τα παιδιά τους να αποφύγουν εντελώς τον κίνδυνο.

Αν πάθετε ουρολοίμωξη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας οπωσδήποτε. Γενικά να ξέρετε ότι στους τρόπους θεραπείας περιλαμβάνονται ο χυμός κράνμπερι -αποδεδειγμένα- , η μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό (για να την πιείτε), τα φύλλα τσουκνίδας σε ζεστό νερό, αλλά κυρίως, το ίδιο το πολύ νερό!!! Το νερό είναι ο πιο σημαντικός και εύκολος τρόπος να κρατήσετε το σώμα σας μακριά από τις ουρολοιμώξεις. Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 250ml νερό κάθε μία ώρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε τουαλέτα κάθε 4 ώρες. Εάν αντιμετωπίζετε μία ουρολοίμωξη, διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την πρόσληψη νερού ώστε να αραιώσετε τα ούρα σας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για το φαρμακευτικό σκεύασμα που θα πρέπει να λάβετε, χωρίς καθυστέρηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved