Εγκυμοσύνη και πόνος στην κοιλιά- Πότε πρέπει να ανησυχήσετε!

Το κοιλιακό άλγος στην εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση αρκετά συνηθισμένη και ευτυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εμπνέει σοβαρή ανησυχία. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες το κοιλιακό αυτό άλγος υποκρύπτει κάποια παθολογία της κύησης και είναι σημαντικό να αναζητηθεί τότε ιατρική αρωγή.

Εγκυμοσύνη και πόνος στην κοιλιά- Πότε πρέπει να ανησυχήσετε!

Ποιες είναι όμως αυτές οι παθολογικές καταστάσεις της κύησης, που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος;
Καταρχήν στα πρώτα στάδια της κύησης το κοιλιακό άλγος ενδέχεται να συνδέεται με επαπειλούμενη κύηση ή αποβολή.

Τόσο στην επαπειλούμενη κύηση, όσο και στην αποβολή η γυναίκα αναφέρει απώλεια αίματος από τον κόλπο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά, αλλά η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο καταστάσεων έγκειται στον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο στην επαπειλούμενη κύηση εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στην αποβολή.

56a1a07727bbfeccadacc2219ee7965b L

Το κοιλιακό άλγος σε αρχόμενη κύηση σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται και με εξωμήτριο κύηση. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό των εξωμήτριων κυήσεων επί του συνόλου των κυήσεων ανέρχεται στο 2% περίπου. Αναφερόμαστε με τον όρο εξωμήτριο σε μία κύηση, όταν η εμφύτευση του εμβρύου δεν είναι ορθότοπη, δηλαδή όταν αυτό δεν εμφυτεύεται εντός της ενδομητρικής κοιλότητας. Σε περίπτωση ρήξης της εξωμήτριου κύησης μάλιστα το έντονο κοιλιακό άλγος συνδυάζεται συχνά και με λιποθυμικές τάσεις.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης το κοιλιακό άλγος μπορεί να συνδέεται με άλλες παθολογίες της κύησης.

Έτσι ένα έντονο κοιλιακό άλγος μετά το μέσο της κύησης μπορεί να σχετίζεται με μια παθολογική κατάσταση, που ονομάζεται προεκλαμψία. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να θέσει την υγεία της γυναίκας σε κίνδυνο και χαρακτηρίζεται από υπέρταση, παρουσία λευκώματος στα ούρα της γυναίκας και διάχυτα οιδήματα σε διάφορα μέρη του σώματός της. Αν η κατάσταση αυτή δεν τεθεί υπό έλεγχο έγκαιρα, ενδέχεται να οδηγήσει και σε νευρολογικές εκδηλώσεις, ενώ δεν αποκλείεται σε ακραίες περιπτώσεις να τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και αυτή καθεαυτή η ζωή της γυναίκας.

1664070e809c775506025d0e9854f10d L

Επίσης συσπάσεις της μήτρας μπορεί να εκδηλωθούν ως κοιλιακό άλγος. Οι συσπάσεις αυτές είναι ανάγκη να ανασταλούν το νωρίτερο δυνατόν, διότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του νεογνού.

Μία ακόμη παθολογία της κύησης, που ενδέχεται να εκδηλωθεί με κοιλιακό άλγος είναι και η λεγόμενη αποκόλληση του πλακούντα. Ο πλακούντας είναι το όργανο μέσω του οποίου το έμβρυο λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του, ενώ μέσω αυτού αποβάλλει και τα «άχρηστα» υποπροϊόντα του μεταβολισμού του. Θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε τον πλακούντα με τη φιάλη οξυγόνου, που φορά ο δύτης.

ca10502b78145ed2591519d670650e92 L

Η ορθή λειτουργία του πλακούντα όμως προϋποθέτει την προσκόλλησή του στο εσωτερικό τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας. Αλίμονο όμως σε κάποιες περιπτώσεις ο πλακούντας ενδέχεται να αποκολληθεί από την έδρα εμφύτευσής του. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αποκολλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με απλή ανάπαυση και με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Εντούτοις, σπανιότερα, η αποκόλληση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη το εμβρύου και να χρειαστεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Το κοιλιακό άλγος κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται λοιπόν να συνδέεται με κάποια παθολογία της κύησης. Είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές να ενημερωθεί ο θεράπων μαιευτήρας, ώστε να εφαρμοστεί το ενδεδειγμένο αντίστοιχο πρωτόκολλο αντιμετώπισης.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved