«Πόσο μηνών είμαι;»

«Πόσο μηνών είμαι;»

«Πόσο μηνών είμαι;», «Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσο μηνών είμαι», «Σε ποιο μηνά εγκυμοσύνης είμαι», αναρρωτιούνται πολλές μέλλουσες μαμάδες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ρωτούν μια μέλλουσα μαμά «Σε ποιον μήνα βρίσκεσαι!».

«Πόσο μηνών είμαι;»

Μόλις κάποιος στην παρέα ακούσει, πως είστε έγκυος αυτό είναι το πρώτο, που θα ρωτήσει! Πώς θα του απαντήσετε; Το θέμα φαίνεται πολύπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... 

Υπολογίστε ΕΔΩ την ηλικία της κύησής σας!

pregnant woman depression sad

Οι Γυναικολόγοι είναι αλήθεια, πως γενικά δεν φημίζονται για την ποιητική τους διάθεση. Συγχωρέστε μου όμως την όποια λογοτεχνική μου αδεξιότητα και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια κατεξοχήν ποιητική έκφραση: «όπως σε κάθε έκφανση της καθημερινόητάς μας, έτσι και στην εγκυμοσύνη ο Πανδαμάτωρ Χρόνος είναι ο αόρατος, αλλά πανταχού παρών αφέντης, που ορίζει τις πράξεις μας!»

Μόλις ο άνθρωπος πάρει την πρώτη του ανάσα, ο χρόνος αρχίζει να μετρά για αυτόν και καταγράφεται ανά πάσα στιγμή η ηλικία του. Η ηλικία είναι και ένα εκ των βασικότερων στοιχείων του ιατρικού ιστορικού και εν πολλοίς καθορίζει και τον τρόπο, που ο καθένας εξ ημών θα αντιμετωπιστεί από κάποιο ιατρό. Κατ’ αντιστοιχία, ο χρόνος, που ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στη μήτρα, καθορίζει και τη λεγόμενη ηλικία της κύησης. Ο Μαιευτήρας λαμβάνει υπόψη του την ηλικία της κύησης και καταρτίζει το αντίστοιχο πρόγραμμα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης.

Ως αφετηρία μέτρησης της ηλικίας της κύησης λαμβάνεται παραδοσιακά η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της εγκύου. Στην ημέρα αυτή αναφερόμαστε με τον όρο Τελευταία Έμμηνος Ρύση (Τ.Ε.Ρ.). Χρησιμοποιούμε την ημέρα αυτή ως αφετηρία, διότι είναι πρακτικά αδύνατο να καθοριστεί με ακρίβεια η ημέρα της σύλληψης, εκτός αν αυτή έχει επιτευχθεί με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε γενικές γραμμές η σύλληψη, αν η γυναίκα έχει σταθερό κύκλο 28 ημερών, λαμβάνει χώρα από 11 μέχρι και 21 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Συνεπώς η πραγματική ηλικία του εμβρύου είναι περίπου δύο εβδομάδες μικρότερη από την ηλικία της κύησης (δείτε το παρακάτω video).

Ως μονάδα μέτρησης της ηλικίας της κύησης χρησιμοποιούμε την εβδομάδα, η οποία, φυσικά, υποδιαιρείται σε ημέρες. Γι’ αυτό όταν μιλάτε με το Μαιευτήρα, που σας παρακολουθεί, τον ακούτε να αναφέρεται στην ηλικία της κύησης και σας λέει πως «είστε τόσων εβδομάδων και δείνα ημερών». Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται ως βάση αφενός για τον καταρτισμό του προγράμματος παρακολούθησης της κύησης, αφετέρου για τον υπολογισμό της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού (Π.Η.Τ.), η οποία ορίζεται ως η ημέρα, που η ηλικία της κύησης θα ισούται με συμπληρωμένες 40 εβδομάδες κύησης. Δηλαδή η Π.Η.Τ. έρχεται, όταν συμπληρωθούν 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Μια στιγμή όμως! Σαν να μην μας τα λες καλά γιατρέ! Εδώ υπάρχει αντίφαση! Όλοι γνωρίζουμε πως τα μωρά θεωρούνται τελειόμηνα με τη συμπλήρωση 9 μηνών εγκυμοσύνης, 40 εβδομάδες όμως αντιστοιχούν σε περίπου 9 μήνες και 2 εβδομάδες! Τελικά τι ισχύει; Ψυχραιμία! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αντίφαση.

photodune 6936712 happy pregnant woman m

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Όταν οι μαιευτήρες αναφερόμαστε σε 40 εβδομάδες κύησης αναφερόμαστε στην ηλικία της κύησης, η οποία μετράται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Αντίθετα, όταν λέμε, πως η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες η αφετηρία μέτρησης είναι η πιθανή ημερομηνία της σύλληψης, δηλαδή τότε αναφερόμαστε όχι στην ηλικία της κύησης, αλλά στην πραγματική ηλικία του εμβρύου. Επομένως, αφού, όπως είπαμε και πιο πάνω, η σύλληψη γίνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, τότε η πραγματική ηλικία του εμβρύου είναι περίπου δύο εβδομάδες μικρότερη από την ηλικία της κύησης.

«Ωραία όλα αυτά γιατρέ...», αλλά θα μου πείτε, και τολμώ να πω πως θα έχετε και δίκιο, «ακόμα όμως δεν κατάλαβα εγώ σε ποιο μήνα είμαι! Τι πρέπει να λέω λοιπόν σε όσους με ρωτάνε;». Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Καταρχήν παίρνουμε ως δεδομένο πως στην Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού σας, το μωράκι σας θα είναι τελειόμηνο. Συνεπώς θα έχει συμπληρώσει 9 μήνες παραμονής μέσα στη μήτρα σας από τη σύλληψή του. Υποθέτουμε λοιπόν, πως ο Μαιευτήρας σας υπολόγισε, πως η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας είναι στις 19 Ιανουαρίου. Επομένως στις 19 Ιανουαρίου θα έχετε συμπληρώσει τους 9 μήνες. Συνεπώς στις 19 Δεκεμβρίου μπαίνετε στον ένατο μήνα, ή αλλιώς «στο μήνα σας», στις 19 Νοεμβρίου μπαίνετε στον όγδοο μήνα και ούτω καθεξής. Δηλαδή αλλάζετε μήνα στις 19 κάθε μηνός. Τόσο απλά!

bigstock Happy pregnant woman in the pa 44691553

«Και γιατί γιατρέ μου δεν τα υπολογίζατε από την αρχή σε μήνες, ώστε να μην μπερδευόμαστε κι εμείς;», θα μου πείτε. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Πρώτον, ο «μήνας» είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα και δεν θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το πότε θα έπρεπε να κάνετε τις διάφορες εξετάσεις σας. Δεύτερον, ο «μήνας» σαν μονάδα μέτρησης χρόνου δεν είναι και πολύ εύχρηστος, διότι πολύ απλά δεν έχει σταθερό μέγεθος. Με άλλα λόγια υπάρχουν μήνες με 30 ημέρες, άλλοι με 31 ημέρες, ενώ ο Φεβρουάριος έχει πότε 28 και πότε 29 ημέρες. Εκεί να δείτε μπέρδεμα!

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν σταθερό κύκλο. Όταν ο κύκλος της γυναίκας είναι ασταθής, η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου χάνει την αξιοπιστία της ως αφετηρία της μέτρησης της ηλικίας της εγκυμοσύνης. Στις περιπτώσεις αυτές ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης δια του υπερηχογραφικού ελέγχου είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, αρκεί ο έλεγχος αυτός να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Ο υπολογισμός της ηλικίας κύησης είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικός, ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε το ορθό πρόγραμμα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, αλλά και για να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου.

Υπολογίστε ΕΔΩ την ηλικία της κύησής σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: care@eleftheia.gr 

43.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
CROCS ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ 14613 4BH CERULE PACIFIC
28.20 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Φόρμα Εξόδου Tender Comforts με κέντημα και διακοσμητικές τσέπες (1-12 μηνών) 00480972 ΕΚΡΟΥ
12.45 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΑΛΟΤΣΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΟ
10.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΒΡΕΦΙΚΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΡΟΖ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι διακοπές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σύμφωνα με νέες έρευνες

Οι διακοπές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σύμφωνα με νέες έρευνες

Γιατί είναι προτιμότερο να κάνετε δώρο διακοπές στα παιδιά σας αντί για…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πρέπει να αφήνουμε το παιδί να κερδίζει στα οικογενειακά παιχνίδια; (pics)

Πρέπει να αφήνουμε το παιδί να κερδίζει στα οικογενειακά παιχνίδια; (pics)

Τα αφήνουμε να κερδίζουν ή όχι;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η ανάπτυξη των δοντιών στο έμβρυο: Μπορεί ένα μωρό να γεννηθεί με δόντια;

Η ανάπτυξη των δοντιών στο έμβρυο: Μπορεί ένα μωρό να γεννηθεί με δόντια;

Ποια είναι τα βασικά στάδια της ανάπτυξης των δοντιών;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Φαίη Μαυραγάνη - Νίκος Μάνεσης: Θα πάθετε πλάκα με το νέο σκίτσο της κόρης τους Λυδίας (pics)

Φαίη Μαυραγάνη - Νίκος Μάνεσης: Θα πάθετε πλάκα με το νέο σκίτσο της κόρης τους Λυδίας (pics)

Η κόρη τους έχει μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική.  
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved