Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 33η εβδομάδα της κύησης!

Η 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 32 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 32 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 33η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 30 εβδομάδες μέχρι και τις 30 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Πλησιάζει η ημέρα για το πρώτο σας «ραντεβού» με το μωράκι σας, όταν θα το πάρετε επιτέλους αγκαλιά. Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς και μέχρι να βγει στον «έξω κόσμο» θα αυξήσει σημαντικά το βάρος του, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί σε σχέση με το βάρος του την 33η εβδομάδα της κύησης!

Μπορεί το βλαστάρι σας να μην έχει βγει ακόμα στον έξω κόσμο, αλλά μπορεί πια να ξεχωρίσει αν «εκεί έξω» είναι μέρα ή νύχτα. Όσο η μήτρα σας μεγαλώνει, τα τοιχώματά της γίνονται όλο και λεπτότερα. Έτσι πλέον επιτρέπουν σε περισσότερο φως να εισέλθει στο φιλόξενο χώρο, όπου μεγαλώνει το μωράκι. Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσε να θυμάται τι έβλεπε όσο μεγάλωνε μέσα σας......

Αν μπορούσαμε εμείς να δούμε το μωράκι να μεγαλώνει μέσα στη μήτρα, θα βλέπαμε ένα μωρό να συμπεριφέρεται, όπως όλα τα μωρά, που γνωρίζουμε: κλείνει τα ματάκια του, όταν θέλει να κοιμηθεί και τα ανοίγει, όταν είναι ξύπνιο.

Το αμνιακό υγρό έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε τις κλωτσιές του μωρού πιο έντονα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το μωράκι σας έχει πλέον δυναμώσει κιόλας.....

Τα οστά του μωρού γίνονται όλο και πιο σκληρά. Τα μόνα οστά, τα οποία διατηρούν ως ένα βαθμό την ελαστικότητά τους είναι τα οστά του κρανίου. Τα οστά του κρανίου εξάλλου δεν έχουν ακόμα ενωθεί, δηλαδή δεν έχει ακόμα επέλθει η λεγόμενη συνοστέωσή τους. Έτσι το κεφαλάκι του μωρού είναι μαλακό και τα οστά του μπορεί να επικαλύψουν το ένα το άλλο, αν ασκηθεί έστω και λίγη πίεση στο κεφαλάκι. Η ελαστικότητα του κρανίου είναι απαραίτητη, προκειμένου το κεφαλάκι να περάσει από τον κόλπο κατά το φυσιολογικό τοκετό. Η πλήρης συνοστέωση των οστών του κρανίου πραγματοποιείται αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό, ώστε να δοθεί στον εγκέφαλο ο απαραίτητος χώρος, για να αναπτυχθεί.

Ένα σημαντικό ορόσημο της 33ης εβδομάδας της κύησης είναι και η πλήρης ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός άμυνάς μας έναντι των διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως είναι τα μικρόβια. Προς το παρόν το μωράκι σας λαμβάνει αντισώματα από εσάς. Τα αντισώματα είναι τρόπον τινά τα «πυρομαχικά», τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί για να «απωθήσει» τις διάφορες απειλές. Επομένως το μωράκι σας είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου»!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 43,7 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1918 γραμμάρια, έχει δηλαδή περίπου το μέγεθος ενός ανανά. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved