Υπνος: Η άγνωστη λέξη για τις μαμάδες

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως θα νοιώθουμε συνεχώς τόσο κουρασμένες κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά την απόκτηση του μωρού μας.

Υπνος: Η άγνωστη λέξη για τις μαμάδες

Η εξάντληση που προκαλεί η μητρότητα είναι τόσο έντονη, ώστε μας κάνει ευάλωτες στα υπόλοιπα προβλήματα που προκύπτουν από τον τοκετό, όπως η κακή κατάσταση της υγείας, η κατάθλιψη, η μειωμένη αυτοπεποίθηση, τα ξεσπάσματα θυμού και οι κακές κοινωνικές ή σεξουαλικές σχέσεις .

Τα προβλήματα του ύπνου ξεκινούν από την εγκυμοσύνη και ειδικά τους τελευταίους μήνες όταν έχουμε φουσκώσει και το βάρος μας έχει αυξηθεί. Καμία στάση δεν είναι βολική, οι πόνοι στην πλάτη και στη μέση είναι μόνιμοι, ενώ η δυσπεψία και οι κράμπες είναι σχεδόν καθημερινά περιστατικά.

Ετσι η στέρηση ύπνου μετατρέπεται σε μαρτύριο. Ισως γι΄αυτό ακόμα και οι μεσολαβητές δύσκολων διαπραγματεύσεων χρησιμοποιούν τη μέθοδο στέρησης ύπνου για να εξαντλήσουν τον αντίπαλό τους .

Όταν μάλιστα με το καλό έρχεται το μωρό, ο ύπνος για τη μανούλα πάει ...περίπατο. Περιφέρεται σε μια ομίχλη κόπωσης και το μόνο που ονειρεύεται είναι να "πέσει" να κοιμηθεί χωρίς διακοπή.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αν υπάρξει καλύτερη οργάνωση , η κόπωση που προέρχεται από την αυπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Συνιστούν λοιπόν να μάθει να ξεχωρίζει η μαμά πότε το κλάμα ενός παιδιού είναι πραγματικό και πότε «εκβιαστικό», και κυρίως να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει «σούπερ μαμά».

Μελέτες σχετικά με την μητρότητα έδειξαν πως η υγεία, η αντοχή και η διανοητική ευεξία είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουν οι μητέρες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών αλλά και του καθημερινού της προγράμματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved