Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 26η εβδομάδα της κύησης!

Η 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 25 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 25 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 26η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 23 εβδομάδες μέχρι και τις 23 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας μεγαλώνει γρήγορα και ο χώρος της μήτρας του φαίνεται όλο και πιο «περιορισμένος». Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτός ο χώρος είναι αρκετός για να μεγαλώσει, ενώ του παρέχει και ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, για αναπτυχθεί, απλά σε λίγο δεν θα «χορεύει» τόσο πολύ.

Οι πνεύμονές του ωριμάζουν, αφού το μωράκι συνεχίζει τις απαραίτητες «ασκήσεις». Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν αναπνευστικές κινήσεις, κατά τις οποίες εισροφά αμνιακό υγρό.

Οι αισθήσεις του, όπως η ακοή και η όραση, γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες. Στο στάδιο αυτό της κύησης μάλιστα ανοίγουν για πρώτη φορά τα βλέφαρά του! Μέχρι τώρα τα βλέφαρα ήταν ερμητικά κλειστά, ώστε να επιτρέψουν την ομαλή ανάπτυξη των οφθαλμών. Τώρα όμως έφτασε η ώρα να ανοίξει τα ματάκια του. Μη βιαστείτε να μαντέψετε το χρώμα των ματιών του, καθότι στην ίριδα (ίρις είναι ο έγχρωμος δίσκος του ματιού) δεν έχει επικαθίσει ακόμα η χρωστική ουσία. Έτσι τα μάτια του είναι ακόμα αποχρωματισμένα. Άλλωστε τα μάτια συχνά λαμβάνουν την τελική τους απόχρωση κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Τώρα, που το μωράκι άνοιξε τα μάτια του, δεν έχει και πολλά πράγματα να δει μέσα στη μήτρα. Εσείς όμως μπορείτε να του κάνετε τη ζωή πιο «ενδιαφέρουσα». Στο στάδιο αυτό είναι πιο πιθανό το μωράκι σας να αντιδράσει, αν στρέψετε τη δέσμη ενός φακού προς την κοιλιά σας. Μόλις το κάνετε αυτό μπορεί να νιώσετε μια κλωτσιά η οποία σημαίνει «πάρε αυτό το ενοχλητικό φως από εδώ!».

Η ωρίμανση της ακοής του μωρού εξάλλου είναι τέτοια, που υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει σε ηχητικά ερεθίσματα αυξάνοντας τον καρδιακό του ρυθμό, μπορεί δηλαδή η καρδούλα του αρχίσει να χτυπά λίγο πιο γρήγορα, αν ακούσει κάτι.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 35,6 εκατοστά, όσο δηλαδή είναι το μήκος που έχει το φρέσκο κρεμμύδι και το βάρος είναι περίπου 760 γραμμάρια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved