Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 20η εβδομάδα της κύησης!

Η 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 19 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 19 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 17 εβδομάδες μέχρι και τις 17 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 20η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Βρίσκεστε πλέον στα μισά του ταξιδιού της εγκυμοσύνης! Την εβδομάδα αυτή το μωράκι σας γίνεται όλο και μεγαλύτερο και όλο και πιο δυνατό. Ακόμα μέσα στη μήτρα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, για να κινηθεί. Οι κινήσεις του πλέον είναι αρκετά δυνατές και μάλλον θα τις έχετε ήδη αισθανθεί χαμηλά στην κοιλιά σας.

Το νευρικό σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται και οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο συντονισμένες, ενώ και οι αισθήσεις του αποκτούν όλο και μεγαλύτερη οξύτητα. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο είναι σαφώς αυξημένες οι πιθανότητες να δείτε το φύλο του μωρού σας! Φυσικά τα γεννητικά του όργανα θα αυξηθούν κι άλλο σε μέγεθος.

Αν πρόκειται για κοριτσάκι τότε η μήτρα της πιθανόν να έχει σχηματισθεί πλήρως, ώστε στο μέλλον να σας κάνει γιαγιά! Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης αρχίζει να σχηματίζεται και ο κόλπος της. Στις δε ωοθήκες τις υπάρχουν περίπου επτά εκατομμύρια πρώιμα ωάρια. Στη γέννηση θα έχει περίπου δύο εκατομμύρια ωάρια, πολλά περισσότερα από όσα θα της χρειαστούν στη ζωή της.

Αν το έμβρυο είναι αγοράκι, οι όρχεις του βρίσκονται ακόμα μέσα στην κοιλιά του και ξεκινάνε την κάθοδό τους προς το όσχεο, τον ασκό δηλαδή μέσα στον οποίον θα βρούνε την τελική τους θέση. Το όσχεο όμως είναι ακόμα μικρό στην 20η εβδομάδα της κύησης για να δεχθεί τους όρχεις.

Μέσα στο έντερο του εμβρύου αρχίζει η παραγωγή του μηκωνίου, το οποίο αποτελείται από αμνιακό υγρό, που το μωράκι έχει καταπιεί. Το αμνιακό αυτό υγρό περιέχει και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Το μηκώνιο εξάλλου περιέχει και εκκρίσεις του εντέρου.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το λεγόμενο κεφαλοουραίο μήκος, δηλαδή το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τον κόκκυγα (την ουρίτσα), είναι περίπου 16,4 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 300 γραμμάρια, όσο δηλαδή περίπου ζυγίζει ένα πεπόνι.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved