11 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις όμορφες φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας. Δεν αλλάζει μόνο το σώμα μιας εγκύου, αλλά ο τρόπος που σκέφτεται και αισθάνεται για τον εαυτό της, οι προτεραιότητές της, η στάση της και ο τρόπος ζωής της!

11 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!

Για να έχει μια γυναίκα όμως μια εύκολη και μια ευτυχισμένη εγκυμοσύνη, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις διατροφικές της συνήθειες. Κατά τη διάρκεια μιας κύησης η λαχτάρα της εγκύου για το αγαπημένο της φαγητό είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό πράγμα και για αυτό μπορεί να απολαύσει οτιδήποτε φαγητό επιθυμεί. Απλά κάποια τρόφιμα ενέχουν κινδύνους για την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού.

Οι εγκυμονούσες συνήθως βομβαρδίζονται με τόνους καλοπροαίρετων συμβουλών, για το τι δεν πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της κύησης, με αποτέλεσμα να αγχώνονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αναζητούν συμβουλές μόνο από τον γιατρό που τις παρακολουθεί.

Διαβάστε εδώ τέσσερις νόστιμες και διατροφικά υγιεινές συνταγές για εγκύους!

Ποια όμως είναι τα Top 11 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1. Ορισμένα θαλασσινά και ψάρια:

Όχι, δεν σας προτείνουμε να βγάλετε τα ψάρια από τη διατροφή σας. Μόνο κάποια ήδη των ψαριών.

Ψάρια που περιέχουν υδράργυρο: Ο υδράργυρος αν καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να μην τρώτε τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Τέτοια ψάρια είναι: το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο καρχαρίας ενώ ψάρια όπως ο τόνος περιέχουν χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, και μπορούν να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες.

Καπνιστά Θαλασσινά: Στα καπνιστά θαλασσινά θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή καθώς κάποια ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με λιστέρια βακτήρια.

Τα ψάρια που εκτίθεται στους ρύπους: Αποφύγετε τα ψάρια που καλλιεργούνται σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Τέτοια ψάρια συνήθως είναι ο σολομός, οι ριγωτές πέρκες και η πέστροφα. Αν δεν είστε σίγουρες για τον τόπο προέλευσής τους, καλύτερα να μην τα καταναλώσετε.

Οστρακοειδή: Τα οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια και αχιβάδες, πρέπει να αποφεύγονται. Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνο εάν είναι καλά μαγειρεμένα!

Διαβάστε εδώ ποια θαλασσινά μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

2. Ωμά ή μαγειρεμένα αυγά:

Μμμμ ... πεντανόστιμα τα μαγειρεμένα αυγά, έτσι δεν είναι; Ναι είναι, αλλά τα ωμά αυγά θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα σπιτικά γλυκά και οι κρέμες, όπως η μους σοκολάτας, το κέικ, η μαγιονέζα, κλπ, που περιέχουν ωμά αυγά πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί μια εγκυμονούσα να μολυνθεί με βακτήρια της σαλμονέλας, κάτι που προκαλεί εμετό και διάρροια.

3. Μαγειρεμένο κρέας & Πουλερικά:

Ναι ξέρουμε ότι το κρέας είναι ζωτική ανάγκη για κάθε μη χορτοφάγο. Ωστόσο οι γυναίκες που θέλουν να τρώνε πολύ κρέας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα πρέπει να το ελαττώσουν. Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει ότι τα άψητα κρέατα πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν βακτήρια λιστέρια. Το κατεψυγμένο κρέας, όπως το κατσίκι, το αρνί, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, κλπ, θα πρέπει να μαγειρεύονται πάρα πολύ καλά ενώ όλα τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

4. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα:

Το γάλα είναι σημαντικό σε μια εγκυμοσύνη καθώς παρέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και μέταλλα. Ωστόσο, εάν καταναλώνονται μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Ως εκ τούτου, αποφύγετε όλα τα είδη των γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν είναι παστεριωμένα.

5. Άπλυτα Φρούτα και Λαχανικά:

Μπορεί να μην το θεωρείτε τόσο σημαντικό αλλά θα εκπλαγείτε μόλις μάθετε ότι το 78% των ανθρώπων τρώνε ή να μαγειρεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά χωρίς πρώτα να τα πλύνουν. Εάν το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κολλήσετε τοξόπλασμα ή λιστέρια. Πάντα να πλένετε πάρα πολύ καλά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε ενώ θα σας προτείνουμε να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά σε ένα εστιατόριο- μία ταβέρνα που δεν είστε σίγουρες αν είναι καλά πλυμένα!

6. Οι ξηροί καρποί που προκαλούν αλλεργίες:

Μερικοί ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα φιστίκια και τα καρύδια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματικά εξανθήματα στο σώμα σας. Μπορείτε να φάτε μερικά αλλά μόνο με μέτρο και όχι συνέχεια!

7. Μη παστεριωμένοι χυμοί:

Αποφύγετε να πιείτε φυσικό χυμό φρούτων εκτός σπιτιού, καθώς δεν ξέρετε αν έχουν πλυθεί καλά (τα φρούτα). Προτιμήστε παστεριωμένους χυμούς που συντηρούνται στο ψυγείο. Αν ωστόσο θέλετε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, προτιμήστε να τον φτιάξετε με τα χεράκια σας. Πλύντε καλά τα φρούτα και καταναλώστε ελεύθερα.

8. Η υπερβολική καφεΐνη και προϊόντα που σχετίζονται με αυτή:

Η πάρα πολύ καφεΐνη δεν είναι ποτέ καλή τόσο για σας όσο και για το έμβρυό σας. Είναι διουρητική και συνδέεται με το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση του μωρού. Η καφεΐνη είναι αρκετά επικίνδυνη, δεδομένου ότι είναι συχνά κρυμμένη σε κάποιο προϊόν που δεν υποψιάζεστε. Εκτός από τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα, η καφεΐνη βρίσκεται μέσα σε ενεργειακά ποτά και φάρμακα για τη γρίπη. Δείτε εδώ πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε!

9. Κονσέρβες τροφίμων:

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συσκευάζονται και αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς είναι επιβλαβή για δύο λόγους - πρώτον, η επένδυση στα δοχεία συχνά περιέχει Δισφαινόλη Α (BPA), η οποία επηρεάζει την εμβρυϊκή ενδοκρινική δραστηριότητα και δεύτερον, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ παλιά και να έχουν βακτηρίδια λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.

10. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες συνήθως «τρελαίνονται» για καθετί γλυκό και για καθετί που περιέχει ζάχαρη. Όλα τα σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες, κρουασάν, πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με σύνεση και μέτρο.

11. Υδατάνθρακες:

Υδατάνθρακες, ονομάζουμε το ψωμί και το κέικ. Όχι δεν είναι επιβλαβή για εσάς ή το μωρό σας καθώς το μόνο πράγμα που μπορούν να προκαλέσουν είναι μια επώδυνη δυσκοιλιότητα. Οτιδήποτε γίνεται από αλεύρι (ψωμί, πίτσα, διάφορες ζύμες, κλπ) μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Είναι υψίστης σημασίας μια εγκυμονούσα να ακολουθεί μια σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης. Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να φανούν χρήσιμες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved