Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 16η εβδομάδα της κύησης!

Η 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 15 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 15 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 16η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 13 εβδομάδες μέχρι και τις 13 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το πρόσωπο του εμβρύου σε αυτό το στάδιο αποκτά όλο και περισσότερο «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά! Τα μάτια, ενώ αρχικά βρίσκονταν στα πλάγια του κρανίου, πλέον έχουν μετακινηθεί κοντύτερα στην τελική τους θέση στο πρόσωπο και πλέον κοιτάνε μπροστά. Τα αφτιά βρίσκονται στο στάδιο αυτό σχεδόν στην τελική τους θέση.

Το τριχωτό της κεφαλής είναι πλέον ακόμα πιο ευδιάκριτο και φαίνεται καθαρά από πού εκφύονται τα μαλλάκια του εμβρύου. Είναι όμως νωρίς, για να μπορέσουν να φανούν και..... μπούκλες!

Στα δακτυλάκια των ποδιών του εμβρύου τώρα πλέον αναγνωρίζουμε και νυχάκια.

Το έμβρυο στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης είναι πλέον ένας μικρός χορευτής. Οι κινήσεις των άκρων του είναι πιο συντονισμένες και έντονες και προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους εν αναμονή γονείς, όταν τις παρακολουθούν κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου.

Και η στάση του σώματος του εμβρύου ομοιάζει πλέον περισσότερο με αυτή του χορευτή, καθότι πλέον το μωράκι σας είναι πιο ευθυτενές, πιο «στητό» θα λέγαμε με το κεφαλάκι του να βρίσκεται σε πιο όρθια θέση.

Όμως και η καρδιά του ανταποκρίνεται στο έργο της καρδιάς ενός χορευτού, αφού υπολογίζεται πως κάθε ημέρα αντλεί μέχρι και 25 λίτρα αίματος!

Το βάρος του μωρού στο στάδιο αυτό είναι περίπου 100 γραμμάρια, όσο ζυγίζουν δηλαδή δύο βερίκοκα και το μήκος του περίπου 10 εκατοστά του μέτρου.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved