Κιρσοί στην εγκυμοσύνη; Αντιμετωπίστε τους!

Για πολλές δεκαετίες ήταν εδραιωμένη η πεποίθηση πως οι κιρσοί και οι φλεβικές παθήσεις προκαλούνταν από την εγκυμοσύνη σε συνάρτηση με το βάρος της εγκυμονούσας που αυξάνει συνεχώς.

Κιρσοί στην εγκυμοσύνη; Αντιμετωπίστε τους!

Το αποτέλεσμα στις έγκυες γυναίκες ήταν τα πόδια τους να παραμορφώνονται, να γεμίζουν πρησμένες φλέβες, να είναι οιδηματώδη, ή οι κιρσοί να εμφανίζονται από την περιοχή του αιδοίου ή των γλουτών. Επομένως επικράτησε η άποψη πως η εγκυμοσύνη είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση.

Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Η φλεβική νόσος που προκαλεί μετέπειτα τους κιρσούς, ήδη προϋπάρχει στις γυναίκες από τις ηλικίες των 20-25 , αλλά δεν είναι ορατή καθώς δεν υπάρχουν εξωτερικά εμφανή σημάδια παρά μόνο ίσως ελάχιστες μικρές μπλε ή μοβ φλέβες. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα κύρια αίτια, θα προσδιορίζαμε την γενετική γονιδιακή προδιάθεση και την κληρονομική οικογενειακή να ακολουθεί.

Τα μη εμφανή συμπτώματα και η διάγνωση

Το δύσκολο σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι να υποψιαστεί κανείς ότι έχει πρόβλημα και να προστρέξει στον ειδικό. Τα συμπτώματα αρχικά είναι ασαφή,όπως ήπιο οίδημα, κόπωση,αδυναμία ορθοστασίας, και κάποιες παραισθησίες με αίσθημα μυρμηγκιάσματος από το γόνατο και κάτω.

Στην εγκυμοσύνη η φλεβική νόσος πυροδοτείται και αποκαλύπτεται! Λόγω των ορμονών που παράγονται οι φλέβες διογκώνονται και σε συνδυασμό με την αύξηση του βάρους της γυναίκας , την αύξηση του συνολικού κυκλοφορούντος αίματος, και την πίεση των λαγονίων φλεβών( της κοιλιάς) από το έμβρυο.

Η εξέταση που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος είναι το έγχρωμο Doppler ή Τρίπλεξ φλεβών όπως συνήθως λέμε.Κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να εμφανισθούν κιρσοί αιδιοικοί λόγω του πυελικού συνδρόμου καθώς και της μήτρας οι οποίοι ειναι επικίνδυνοι για θρόμβωση ή αιμορραγία κατά τη γέννα.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε έγκυος και πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια

Όταν διαγνωσθεί η φλεβική ανεπάρκεια πρέπει η έγκυος να φοράει ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, να ξεκουράζει τα πόδια της συχνά σε ανάρροπη θέση, και σε περίπτωση θρόμβωσης χρήζει άμεσης χορήγησης αντιπηκτικών ενέσεων (είναι η μόνη θεραπεία που δεν περνά τον πλακούντα και δεν επηρεάζει το έμβρυο.)

Μετά το τέλος της κύησης συνήθως ένα 30-40% των διογκωμένων κιρσών υποχωρούν, καθώς και τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν. Όμως η χαλάρωση των φλεβών και των βαλβίδων τους είναι ήδη μη αναστρέψιμη.

Εάν η πάθηση είναι σε προχωρημένα στάδια 3, 4 και 5 (με βάση τον υπέρηχο) καλό θα είναι να αντιμετωπίζεται η κατάσταση πριν προκύψει κάποια εγκυμοσύνη, εάν ειναι σε αρχικά στάδια 1 και 2, τότε μπορεί να γίνει μετά.

Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος επίλυσης του προβλήματος

Η καλύτερη μέθοδος( το gold standard) διεθνώς είναι το ενδοσκοπικό - ενδοαυλικο laser όπως έχει ανακοινωθεί από το 2012 και μετά από την παγκόσμια Αγγειοχειρουργική Εταιρία, Τα πλεονεκτήματά της μεθόδου εντοπίζονται στο γεγονός πως είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς τραύμα, χωρίς υποτροπές, με καλύτερο λειτουργικό αλλά και αιςθητικό αποτέλεσμα. Γίνεται χωρίς βαριά αναισθησία αλλά πραγματοποιείται με τοπική χορήγηςη αναισθητικού και ελαφριά μέθη έτσι ώστε η ασθενής να εξέλθει του νοσοκομείου εντός λίγων ωρών.

Έτσι η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετά την επέμβαση,εντός 30 λεπτών μηδενίζοντας επιπλοκές και νοσηρότητα σε αντίθεση με τις κλασσικές ανοικτές και αιματηρές επεμβάσεις.

Έτσι λοιπόν η φλεβική νόσος που επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με τη χρήση ενδοαυλικού laser και το συνδυασμό του με μικροχειρουργική τεχνική καθώς και έγχυση σκληρυντικού αφρού για τους κιρσούς του αιδοίου, μήτρας και πυελικού εδάφους. Η παρακολούθηση κάθε χρόνο αποτρέπει από τυχόν μελλοντικές υποτροπές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργός, τηλ.: 6944 261464

------------------------------------2fa67f482133f1c934235b73c2a03954 L 3
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved