Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 5η εβδομάδα της κύησης

Η αρχή της 5ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί και την έναρξη της αποκαλούμενης εμβρυονικής περιόδου. Η 5η εβδομάδα της κύησης στην πραγματικότητα είναι η 3η εβδομάδα της ζωής του εμβρύου (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τον υπολογισμό της ηλικίας της κύησης).

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 5η εβδομάδα της κύησης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η οποία διαρκεί μέχρι και την 10η εβδομάδα της κύησης (8η εβδομάδα από την γονιμοποίηση) ξεκινάει η αποκαλούμενη οργανογένεση, δηλαδή κατά την περίοδο αυτήν ξεκινάει η δημιουργία των διαφόρων οργάνων του εμβρύου.

Την 5η εβδομάδα τα κύτταρα του εμβρύου, τα οποία μέχρι τότε ήταν όμοια μεταξύ τους, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά παράλληλα αρχίζουν και να εξειδικεύονται σε διαφορετικές λειτουργίες, διαφοροποιούνται, όπως λέμε. Επιπλέον τα κύτταρα αρχίζουν να οργανώνονται σε τρία διαφορετικά στρώματα. Έτσι το έμβρυο στο στάδιο αυτό μοιάζει με ένα δίσκο, ο οποίος έχει τρία στρώματα, τα λεγόμενα βλαστικά στρώματα.

Το κορυφαίο στρώμα ονομάζεται εξώδερμα. Από το εξώδερμα θα προέλθουν το δέρμα του μωρού σας καθώς και ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα, τα μάτια και τμήματα του αυτιού. Το μεσαίο στρώμα ονομάζεται μεσόδερμα. Από το μεσόδερμα θα προκύψουν η καρδιά και το κυκλοφορικό του σύστημα καθώς και τα οστά, οι μύες, τα νεφρά και μεγάλο μέρος των γεννητικών οργάνων.

Το κατώτερο στρώμα ονομάζεται ενδόδερμα. Από αυτό θα σχηματιστούν οι πνεύμονες, τα έντερα και η ουροδόχος κύστη. Φυσικά η προέλευση των διαφόρων οργάνων, όπως περιγράφηκε εδώ, είναι εν πολλοίς σχηματική, αφού στην πραγματικότητα δημιουργία των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του ανθρώπου είναι πολύπλοκη διαδικασία και μερικά όργανα και συστήματα προέρχονται από περισσότερα από ένα βλαστικά στρώματα. Η διαδικασία της οργανογένεσης εξάλλου δεν έχει ακόμα πλήρως διαλευκανθεί.

Η 5η εβδομάδα της κύησης είναι μία περίοδος, κατά την οποία το έμβρυο μεγαλώνει με μεγάλη ταχύτητα και αρχίζει και ο σχηματισμός των εξωτερικών του χαρακτηριστικών.

Στο στάδιο αυτό όμως το έμβρυο εμφανίζει και την μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση παραγόντων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανωμαλίες στην ανάπτυξή του. Τέτοιοι παράγοντες είναι φαρμακευτικά σκευάσματα, ναρκωτικές ουσίες, οινόπνευμα καθώς και λοιμώξεις, όπως είναι η ερυθρά.

Στο τέλος της 5ης εβδομάδας της κύησης το έμβρυο θα έχει το μέγεθος μίας μύτης μολυβιού.

Κατά τη διάρκεια της 5ης εβδομάδας της κύησης λοιπόν αρχίζουν να σχηματίζονται τα διάφορα όργανα του εμβρύου, ενώ σε αυτό το στάδιο το έμβρυο παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στη δράση βλαπτικών παραγόντων.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Δείτε επίσης:
1η και 2η εβδομάδα της κύησης
3η εβδομάδα κύησης
4η εβδομάδα κύησης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved