Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 1η και 2η εβδομάδα της κύησης, από το μαιευτήρα-γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό!

Ως αφετηρία της μέτρησης της ηλικίας της κύησης εκλαμβάνεται η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 1η και 2η εβδομάδα της κύησης, από το μαιευτήρα-γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό!

Κατά την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της κύησης στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κύηση, αλλά το σώμα προετοιμάζεται για το θαύμα της γονιμοποίησης του ωαρίου και της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.

Τα ορμονικά ερεθίσματα, τα οποία ρυθμίζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας καθορίζουν και τις γόνιμές της μέρες.

Ο ιατρικός όρος, που χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε στην περίοδο είναι έμμηνος ρύση. Η έμμηνος ρύση χαρακτηρίζεται από την εκροή αίματος, εκκρίσεων και κατεστραμμένου βλεννογόνου του ενδομητρίου από τον κόλπο και επαναλαμβάνεται κυκλικά περίπου μία φορά το μήνα.

{youtube}f4qTXJOp5uY{/youtube}

Ως αφετηρία του εμμηνορρυσιακού κύκλου εκλαμβάνεται η πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσεως. Ως μήκος του κύκλου ορίζουμε το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ημέρας ενός κύκλου και της πρώτης ημέρας του επόμενου κύκλου και κατά μέσο όρο έχει διάρκεια 28 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου τα έσω γεννητικά όργανα υπόκεινται σε μία σειρά λειτουργικών αλλαγών, κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων ορμονών. Το ενδομήτριο είναι ο ειδικός ιστός, ο οποίος καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα και αποτελείται από δύο στρώματα, ή στοιβάδες, όπως λέγονται. Προσκολλημένη στο τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας βρίσκεται η βασική στοιβάδα. Πάνω στη βασική στοιβάδα βρίσκεται προσκολλημένη η λειτουργική στοιβάδα. Το πάχος της λειτουργικής στοιβάδας μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου λίγο πριν αρχίσει η περίοδος έχει μεγάλο πάχος και είναι πλούσια σε αγγεία και θρεπτικά στοιχεία.

Η πτώση των επιπέδων των ορμονών στο τέλος του προηγούμενου κύκλου έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκόλληση της λειτουργικής στοιβάδας. Σε μία γυναίκα με διάρκεια κύκλου 28 ημερών η αποκόλληση της λειτουργικής στοιβάδας ολοκληρώνεται συνήθως μέσα στις πρώτες 5 ημέρες του κύκλου. Λέμε πως η λειτουργική στοιβάδα αποπίπτει.

Έτσι κατά τις πέντε πρώτες ημέρες υπολλείμματα της λειτουργικής στοιβάδας μαζί με αίμα εκρέουν προς τον κόλπο μέσω του ενδοτραχηλικού σωλήνα και από εκεί εξέρχονται δια του εξωτερικού στομίου του κόλπου.

Την έκτη ημέρα η κοιλότητα της μήτρας, η ενδομητρική κοιλότητα, όπως ονομάζεται, καλύπτεται μόνον από τη βασική στοιβάδα του ενδομητρίου.

Η απόπτωση της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης συγκεκριμένων ορμονών από την περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος. Τότε οι ωοθήκες κάτω από την επίδραση των ορμονών αυτών αρχίζουν να παράγουν με τη σειρά τους άλλες ορμόνες, που δρουν πάνω στο ενδομήτριο και προκαλούν την εκ νέου ανάπτυξη της λειτουργικής στοιβάδας του ενδομητρίου, η οποία εμπλουτίζεται ξανά σε θρεπτικά στοιχεία και αγγεία. Όμως υπό την επίδραση των ορμονών του υποθαλάμου στις ωοθήκες, αρχίζουν και να ωριμάζουν κάποια ωάρια. Μόνον ένα από αυτά τα ωάρια κατά κανόνα φθάνει στην πλήρη ωρίμανση.

Συνήθως, σε έναν κύκλο μόνον η μία ωοθήκη παράγει ωάριο, ενώ η άλλη παράγει μόνο ορμόνες. Σταδιακά και αρχής γενομένης από την 7η περίπου ημέρα του κύκλου, γύρω από το ωάριο, που τελικά φθάνει στην ωρίμανση σχηματίζεται μία σφαίρα, το ωοθυλάκιο. Έτσι το ωάριο βρίσκεται έγκλειστο σε μία κοίλη σφαίρα.

Το ωοθυλάκιο αυξάνεται σε μέγεθος μέχρι και την 14η ημέρα, οπότε και σπάει και έχουμε την ωοθυλακιορρηξία. Τότε το ωάριο απελευθερώνεται και εισέρχεται στις σάλπιγγες και αρχίζει να κινείται προς την ενδομητρική κοιλότητα. Επίσης την 14η ημέρα η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και αγγεία και είναι έτοιμη ώστε να εμφυτευθεί σε αυτήν το έμβρυο.

Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται μέσα στις σάλπιγγες περίπου στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας της κύησης. Οπότε το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο κινείται προς την ενδομητρική κοιλότητα.

{youtube}uuZ1RDORzl8{/youtube}

Αυτό λοιπόν το πρώτο βήμα είναι τόσο μικρό σε μέγεθος, αλλά τόσο μεγάλο σε σημασία! Έτσι αρχίζει το μακρύ ταξίδι της ζωής!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved