«Πότε θα ακούσω το μωρό μου;» Γράφει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός

Το διάστημα, που μεσολαβεί από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης, ενδεχομέννως με κάποιο test κύησης, μέχρι η μέλλουσα μητέρα να νιώσει τα πρώτα σκιρτήματα είναι γεμάτο προσμονή και αδημονία, ιδιαίτερα αν αυτή είναι η πρώτη της εγκυμοσύνη.

«Πότε θα ακούσω το μωρό μου;» Γράφει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν αυτήν τη πρώτη τους επαφή με το μωρό τους σαν ένα «πεταλούδισμα» ή σαν απαλά ρυθμικά χτυπήματα χαμηλά στην κοιλιά. Σε μερικές περιπτώσεις η μητέρα δυσκολεύεται στην αρχή να ξεχωρίσει, αν αυτό, που αισθάνεται, είναι κινήσεις του εντέρου ή του εμβρύου.

Η έγκυος εντοπίζει τις εμβρυϊκές κινήσεις στην κοιλιά της, αλλά η αίσθηση αυτή φαίνεται πως συνδέεται με την επαφή του εμβρύου με τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας. Γι' αυτό το σωματικό βάρος της γυναίκας δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη χρονική στιγμή της πρώτης αυτής «επαφής» με το μωρό.

Φαίνεται όμως, πως τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας μίας γυναίκας, που έχει ήδη γεννήσει τουλάχιστον μία φορά, είναι πιο χαλαρά και ως εκ τούτου πιο ευαίσθητα στις εμβρυϊκές κινήσεις από αυτά της εγκύου, η οποία διανύει την πρώτη της εγκυμοσύνη. Γι' αυτό και η πολυτόκος στις περισσότερες περιπτώσεις αισθάνεται για πρώτη φορά το έμβρυο πιο νωρίς σε σχέση με την πρωτοτόκο.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχει και η προτέρα εμπειρία της πολυτόκου, χάρη στην οποία, μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα τις αρχικά ήπιες εμβρυϊκές κινήσεις, αφού γνωρίζει την αίσθηση αυτή.

Σε γενικές γραμμές, η πρωτοτόκος αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις μεταξύ των 18 και 20 εβδομάδων κύησης, ενώ η πολυτόκος μεταξύ των 15 και 17 εβδομάδων κύησης. Υπάρχουν όμως και μέλλουσες μητέρες, που αισθάνονται το έμβρυο ήδη από τις 13 εβδομάδες κύησης, ενώ άλλες χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και τις 25 εβδομάδες.

Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται και πιο έντονες, αφού κάμπτει και τεντώνει συνεχώς τα άκρα του. Η αίσθηση με την πρόοδο της εγκυμοσύνης από το απαλό αρχικό «πεταλούδισμα» μετατρέπεται σε «κλώτσημα». Συχνά εξάλλου, η έγκυος αισθάνεται το μωρό της ακόμα και να περιστρέφεται μέσα στη μήτρα.

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, η κινητικότητα του μωρού φαίνεται πως αυξάνεται μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, συνήθως γλυκών. Φυσικά, όσο και να θέλουμε να είμαστε ελαστικοί με τη μέλλουσα μαμά, σε καμία περίπτωση η επιθυμία της να νιώσει το μωρό δεν αποτελεί δικαιολογία για κατανάλωση γλυκών, που θα αυξήσουν το βάρος της!

Οι εμβρυϊκές κινήσεις είναι συνήθως πιο αισθητές από την έγκυο στις στιγμές ηρεμίας, όπως είναι η χαλάρωση στο κρεβάτι ή ο ύπνος. Το μωράκι ακολουθεί το δικό του κύκλο ύπνου – ξύπνιου, ο οποίος είναι σε μερικές περιπτώσεις, δυστυχώς, αντίθετος από τον αντίστοιχο κύκλο της μητέρας του ακόμα και όταν αυτό είναι μέσα στη μήτρα.......

Η ένταση των εμβρυϊκών κινήσεων αυξάνεται προοδευτικά μέχρι την 32η εβδομάδα κύησης, οπότε και το έμβρυο έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε να περιορίζονται οι κινήσεις του μέσα στη μήτρα. Σε γενικές γραμμές από την 28η εβδομάδα κύησης κι έπειτα, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται περίπου δέκα εμβρυϊκές κινήσεις ανά δύο ώρες.

Η πρώτη φορά, που η έγκυος θα ακούσει το έμβρυο είναι πολύ συγκινητική, σχεδόν «ιστορική», θα μπορούσαμε να πούμε. Είναι η αφετηρία μιας τρυφερής σχέσης, που θα κρατήσει μια ζωή!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved