Πώς τα φιστίκια στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν το DNA και το θηλασμό του μωρού σου;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η κατανάλωση φυστικιών και φυστικοβούτυρου στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει επιγενετικά τον τρόπο που τα γονίδια του παιδιού ανταποκρίνονται στο θηλασμό — συνδέοντας τη διατροφή της μητέρας με τη μελλοντική υγεία και ανάπτυξη του μωρού.

Μαρία Στρούβαλη
Πώς τα φιστίκια στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν το DNA και το θηλασμό του μωρού σου;
Bigstock

Μπορεί μια χούφτα φιστίκια κατά την εγκυμοσύνη να επηρεάσει το πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού σας; Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ, η απάντηση είναι… πιθανότατα ναι!

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση φυστικιών και φιστικοβούτυρου από τη μέλλουσα μητέρα μπορεί να αφήσει «επιγενετικά αποτυπώματα» στο DNA του παιδιού, επηρεάζοντας γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη φλεγμονή.

Ζάχαρη στην εγκυμοσύνη; Έρευνα αποκαλύπτει πώς επηρεάζει την καρδιά του παιδιού

fistiki-allergia.jpg

Πώς λειτουργεί αυτό;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που «εκφράζονται» τα γονίδια του μωρού, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση DNA. Αυτή η διαδικασία δεν αλλάζει τη δομή του DNA, αλλά καθορίζει ποια γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 35 παιδιά ηλικίας 2 έως 7 ετών και συνέλεξε πληροφορίες για τη διατροφή των μητέρων τους κατά την εγκυμοσύνη και τη διάρκεια του θηλασμού. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν τόσο φυστικοβούτυρο όσο και φιστίκια παρουσίαζαν διαφορετικά μοτίβα μεθυλίωσης στο γονίδιο BDNF, το οποίο συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Ο ρόλος του θηλασμού

Η διάρκεια του θηλασμού φάνηκε να «ενισχύει» αυτές τις διαφορές. Όταν η μητέρα κατανάλωνε και τα δύο είδη φιστικιών, η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού σχετιζόταν με αυξημένη μεθυλίωση – ένδειξη ότι ο θηλασμός , σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αντίθετα, όταν η μητέρα έτρωγε μόνο φυστικοβούτυρο, η παρατεταμένη διάρκεια θηλασμού συνδέθηκε με μείωση της μεθυλίωσης, πιθανώς σηματοδοτώντας αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου BDNF – κάτι που μπορεί επίσης να ωφελεί τη γνωστική ανάπτυξη.

Γιατί έχει σημασία

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι διαφορές οφείλονται στη μεγαλύτερη περιεκτικότητα των φιστικιών σε φυλλικό οξύ (σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για το DNA) και στα διαφορετικά επίπεδα επεξεργασίας του φιστικοβούτυρου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διατροφή της μητέρας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα της, αλλά και το «γενετικό περιβάλλον» μέσα στο οποίο μεγαλώνει το μωρό της.

egkimosini-allergies.jpg

Μια μικρή, αλλά σημαντική αρχή

Η μελέτη ήταν μικρή (μόλις 35 παιδιά) και δεν κατέγραψε ποσότητες ή συχνότητα κατανάλωσης. Παρ’ όλα αυτά, ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες που θα εξηγήσουν πώς οι τροφές που τρώμε στην εγκυμοσύνη μπορούν να «προγραμματίσουν» την υγεία των παιδιών μας για το μέλλον.

Μπορείς να τρως τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; - Τι πρέπει να γνωρίζεις

Όπως λένε και οι ίδιοι οι ερευνητές:

«Η μητρική διατροφή μπορεί να προετοιμάσει επιγενετικά το παιδί για ένα πιο υγιές ξεκίνημα στη ζωή».

Πηγή: news-medical.net

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved