Τρώγοντας ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας
Λίστα με ποια ψάρια είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και ποια όχι.
Ως μέλλουσα μητέρα, θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένων των σοφών επιλογών σχετικά με το τι τρώτε. Με όλες εκείνες τις συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με τα ψάρια, δεν είναι περίεργο που πολλές μέλλουσες μητέρες αισθάνονται αβέβαιες. Ας διώξουμε κάθε αμφιβολία, ώστε να εντάξετε τα ψάρια στη διατροφή της εγκυμοσύνης σας με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι επιλέγετε τροφές θρεπτικές και ασφαλείς για εσάς και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας.
Το ψάρι στη διατροφή της εγκύου - Ποια τα οφέλη για το έμβρυο;
Είναι ασφαλής η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά και ευεργετική! Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών – όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , βιταμίνες και μέταλλα – που συμβάλλουν ουσιαστικά στην υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού σας. Δείτε πώς μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη:
- Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3, ιδίως το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας. Υποστηρίζουν επίσης την ψυχική σας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
- Καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης: Τα ψάρια παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των κυττάρων — ιδιαίτερα σημαντικές κατά την εγκυμοσύνη.
- Γεμάτα με βασικά θρεπτικά συστατικά: Τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, σελήνιο και ιώδιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας σας, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ανάπτυξη του μωρού σας.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ψάρια ίδια. Ορισμένα είδη περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε ποια ψάρια να τρώτε και ποια να αποφεύγετε.
Εγκυμοσύνη & διατροφή: Ποια θαλασσινά & ψάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;
Τι είναι ο υδράργυρος και ο μεθυλικός υδράργυρος;
Ο υδράργυρος είναι ένα φυσικό στοιχείο που μπορεί επίσης να απελευθερωθεί στο περιβάλλον μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης. Κατακάθεται στα ρέματα και τους ωκεανούς, μετασχηματιζόμενος σε μεθυλοϋδράργυρο - μια μορφή υδραργύρου που ενέχει κινδύνους για την υγεία. Ο μεθυλοϋδράργυρος συσσωρεύεται στα ψάρια, ιδίως στα μεγαλύτερα και μακροβιότερα είδη.
Όταν καταναλώνετε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλυδράργυρο, μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) συνιστούν να αποφεύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλυδράργυρο και να επικεντρώνεστε σε επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθυλυδράργυρο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας.

Υδράργυρος και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ποια ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Στοχεύστε σε 2-3 μερίδες ψαριών με χαμηλό ποσοστό υδραργύρου την εβδομάδα για να απολαμβάνετε τα οφέλη των ψαριών και να ελαχιστοποιείτε τους κινδύνους.
Ακολουθούν 21 επιλογές που καταναλώνονται συνήθως και συνιστώνται από τον FDA και την EPA:
- Γαύρος
- Σκουμπρί (Ατλαντικού)
- Λυθρίνι
- Μύδι
- Μπακαλιάρος
- Καβούρι
- Καραβίδα
- Γλώσσα
- Μπαρμπούνι
- Ρέγγα
- Στρείδι
- Πέρκα (γλυκού & αλμυρού νερού)
- Σολομός
- Σαρδέλα
- Γαρίδα
- Καλαμάρι
- Πέστροφα (γλυκού νερού)
- Τόνος κονσέρβα light
- Λαβράκι
- Γλώσσα
- Μπακαλιαράκι
Νέα έρευνα: Πώς το βάρος της εγκύου καθορίζει την υγεία του παιδιού έως τα 10 έτη;
Ψάρια προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα παρακάτω είδη ψαριών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και πρέπει να αποφεύγονται εντελώς για να διασφαλιστεί η ασφάλειά σας και του μωρού σας. Η αποφυγή αυτών των ψαριών μπορεί επίσης να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας.
- Βασιλικό σκουμπρί
- Καθρεπτόψαρο Ατλαντικού
- Ξιφίας
- Τόνος µεγαλόφθαλµος
- Καρχαρίας
Πώς μπορεί η διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό να προστατεύσει το παιδί από αλλεργίες;

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Για να απολαύσετε με ασφάλεια τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:
- Μαγειρέψτε καλά τα ψάρια: Για να εξουδετερώσετε πιθανά επιβλαβή βακτήρια ή παράσιτα, φροντίστε να μαγειρεύετε τα ψάρια μέχρι να φτάσουν εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 63°C.
- Αποφύγετε τα ωμά ή μισοψημένα ψάρια: Πιάτα όπως το σούσι, το σασίμι και άλλα ωμά θαλασσινά ενδέχεται να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν τροφικές λοιμώξεις — ιδιαίτερα επικίνδυνες κατά την εγκυμοσύνη.
- Περιορίστε την κατανάλωση λευκού τόνου (Albacore): Ο λευκός τόνος περιέχει υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από τον ελαφρύ τόνο σε κονσέρβα. Συνιστάται να μην καταναλώνετε πάνω από 170 γραμμάρια την εβδομάδα.
- Εναλλάξτε τα είδη θαλασσινών που καταναλώνετε: Επιλέγετε ποικιλία θαλασσινών για να επωφεληθείτε από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και να περιορίσετε τη συσσώρευση υδραργύρου από συγκεκριμένα είδη.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
- Τι είναι μία μερίδα;
Χρησιμοποίησε ως οδηγό την παλάμη του χεριού σου. - Κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό:
1 μερίδα = 115 γραμμάρια - Πρόταση Κατανάλωσης:
Κατανάλωσε 2-3 μερίδες την εβδομάδα από τη λίστα με τα ασφαλή προς κατανάλωση ψάρια.
12 tips για να έχετε μια ασφαλή εγκυμοσύνη
Συχνές ερωτήσεις - Κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορώ να τρώω τόνο σε κονσέρβα ενώ είμαι έγκυος;
Ναι, αλλά προτιμήστε τον τόνο σε κονσέρβα με νερό, καθώς περιέχει λιγότερο υδράργυρο σε σύγκριση με τον λευκό τόνο. Περιορίστε την κατανάλωση λευκού τόνου σε έως 170 γραμμάρια την εβδομάδα.
Είναι εντάξει να τρώτε σούσι ενώ είστε έγκυος;
Το καλύτερο είναι να αποφεύγετε το σούσι που παρασκευάζεται με ωμά ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το σούσι που παρασκευάζεται με μαγειρεμένα ψάρια ή χορτοφαγικά συστατικά μπορεί να είναι ασφαλές.
Πόσο ασφαλές είναι να τρώτε σουρίμι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
πηγή: morelandobgyn.com