Πώς μπορεί η διατροφή στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό να προστατεύσει το παιδί από αλλεργίες;
Η πρόληψη των παιδικών τροφικών αλλεργιών ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η ανατροφή ενός μωρού φέρνει μαζί της πολλές απορίες — και μία από αυτές είναι αν η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκθεση του μωρού σε αλλεργιογόνες τροφές από νωρίς — ακόμα και πριν ξεκινήσει στερεές τροφές — μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να τις ανεχτεί. Κατά την εγκυμοσύνη , οι πρωτεΐνες των τροφών που καταναλώνει η μητέρα περνούν μέσω του πλακούντα στο αμνιακό υγρό και φτάνουν στο μωρό. Μετά τη γέννα, η διαδικασία συνεχίζεται μέσω του μητρικού γάλακτος, παρέχοντας στο μωρό συνεχή έκθεση σε διαφορετικές τροφές.
7 λόγοι για να βάλεις τις φράουλες στη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το μητρικό γάλα κάνει περισσότερα από όσα νομίζουμε
Εκτός από αλλεργιογόνα, το μητρικό γάλα περιέχει και αντισώματα που βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του μωρού. Έρευνες δείχνουν ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες καταναλώνουν περισσότερα αυγά, γάλα, φιστίκια και σιτάρι κατά τον θηλασμό έχουν υψηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων — κάτι που ίσως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών.
Η έρευνα συνεχίζεται
Παρόλο που η θεωρία έχει λογική βάση, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή συμπεράσματα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ πληθυσμών και μεθόδων. Στην Αυστραλία, η μελέτη PrEggNut εξετάζει αν η αυξημένη κατανάλωση αυγών και φιστικιών από τις μητέρες μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά . Παράλληλα, η μελέτη Nuts For Babies μελετά την επίδραση της κατανάλωσης φιστικιών και κάσιους στον θηλασμό.
Πώς η υγεία της μητέρας επηρεάζει άμεσα την υγεία του παιδιού;

Ποια είναι η σύσταση μέχρι σήμερα;
Οι ειδικοί προτείνουν να μην αποφεύγουν οι μητέρες τις κοινές αλλεργιογόνες τροφές κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό — εκτός αν έχουν οι ίδιες αλλεργία.
Από την ηλικία των έξι μηνών, όταν το μωρό ξεκινάει στερεές τροφές, η εισαγωγή αυγών και φιστικιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) βοηθά στην ενίσχυση της ανοχής.
Αν και ακόμα μαθαίνουμε, φαίνεται ότι η πρώιμη έκθεση στα αλλεργιογόνα — τόσο μέσω της διατροφής της μητέρας όσο και μέσω της παιδικής διατροφής — ίσως είναι το «κλειδί» για την πρόληψη τροφικών αλλεργιών.
Πηγή: theconversation