Τι μπορείτε να φάτε αν είστε έγκυος ή θηλάζετε στο πασχαλινό τραπέζι;
Ασφαλείς επιλογές τροφίμων για εγκύους και θηλάζουσες στο Πάσχα.

Έχετε κλείσει πασχαλινό τραπέζι με την οικογένεια ή τους φίλους σας φέτος ή πρόκειται να σας περιποιηθούν συγγενείς ή φίλοι στο σπίτι τους; Τότε είναι καλό να γνωρίζετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε! Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει συνήθως πολλά τυριά και αλλαντικά, κάτι με το οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτική όταν είστε έγκυος.
Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι πρέπει να αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι
Πασχαλινές τροφές που πρέπει να αποφεύγουν ή να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες το Πάσχα

Καπνιστά ψάρια
Τα καπνιστά ψάρια που είναι συσκευασμένα σε κενό αέρος μπορεί να περιέχουν λιστέρια και πρέπει να καταναλώνονται εντός μιας εβδομάδας από την ημερομηνία συσκευασίας.
Αλλαντικά και πατέ
Τα αλλαντικά ή τα πατέ μπορεί επίσης να περιέχουν λιστέρια. Ωστόσο, εάν έχουν κοπεί από ένα ολόκληρο κομμάτι λίγο πριν από το σερβίρισμα, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη.
Το CDC προειδοποιεί τις έγκυες: Αποφύγετε τα αλλαντικά και τα delicatessen τυριά
Καπνιστό κρέας ή αλλαντικά ωρίμανσης
Μερικά παραδείγματα είναι το προσούτο, το medvurst και το σαλάμι. Όλα αυτά μπορεί να περιέχουν τοξόπλασμα.
Μπλε τυριά
Δεν έχει σημασία αν τα τυριά αυτά είναι φτιαγμένα από παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να περιέχουν επιβλαβή επίπεδα λιστέριας. Ωστόσο, τα σκληρά τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο ή παστεριωμένο γάλα μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το αρνάκι
Το αρνάκι στη σούβλα είναι φυσικά ο βασιλιάς του πασχαλινού τραπεζιού και η νοστιμιά του συνδέεται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λίπη. Η ιδιότητά του αυτή το καθιστά ένα μάλλον δύσπεπτο γεύμα.
Εγκυμοσύνη και καούρες: Πώς θα τις αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη είναι γνωστά τα προβλήματα στην πέψη, ειδικά σε προχωρημένα στάδια της κύησης. Τα προβλήματα αυτά συνδέονται τόσο με την πίεση, που η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα ασκεί στο στομάχι, όσο και με την αυξημένη έκκριση της ορμόνης προγεστερόνης.
Οι τροφές, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως είναι το αρνάκι είναι από τις πλέον δύσπεπτες. Γι’ αυτό, όταν φάτε αρνί, αισθάνεστε το στομάχι σας γεμάτο για περισσότερη ώρα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν δεν είστε έγκυος, φανταστείτε λοιπόν πόσο ζορίζεται το στομάχι σας από το αρνάκι, κατά τη διάρκεια της κύησης.
.jpg?t=Yg7c4FDj5xMHrG7sHRL5Wg)
Κατσικάκι
Αν το αρνάκι είναι ο βασιλιάς του πασχαλινού τραπεζιού, το κατσικάκι είναι μάλλον ο πρίγκιπας! Αντίθετα με το αρνάκι, το κατσικάκι φαίνεται πως είναι μια επιλογή πιο «συμβατή» με την εγκυμοσύνη.
Το κατσικάκι έχει ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Έτσι είναι αρκετά πιο εύπεπτο. Μάλιστα η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λίπη είναι πιο χαμηλή και από την αντίστοιχη περιεκτικότητα, που συναντάμε στο μοσχαράκι ή στο κοτόπουλο.
Φυσικά ό,τι κρέας και να καταναλώσετε, αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο. Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να προσβληθείτε από σαλμονέλα είναι αυξημένος.
Σαλάτα
Τα διάφορα ωμά λαχανικά είναι εξαιρετικά σύνηθες συνοδευτικό του πασχαλινού γεύματος. Τα λαχανικά, που θα καταναλώσετε πρέπει, αν δεν είναι ψημένα, να είναι πολύ καλά πλυμένα. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος για λοίμωξη από τοξόπλασμα.
Συνεπώς, ίσως η βρώση ωμών λαχανικών να μην είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα στο πασχαλινό τραπέζι.
Αυγά
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι μάλλον χαμηλή. Αυτό τα καθιστά ένα κατάλληλο μικρογεύμα (snack). Βέβαια, θα πρέπει να προσέξετε το αυγό, που θα τσουγκρίσετε να είναι σφικτό, διότι αν δεν είναι καλά βρασμένο, τότε ενδέχεται να προκληθεί σαλμονέλωση.
Επιφυλάξεις υπάρχουν για τις διάφορες χρωστικές, που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών, αφού η ασφάλειά τους για το έμβρυο δεν έχει πιστοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε να φάτε βαμμένα αυγά.
Μαγειρίτσα, κοκορέτσι
Τόσο η μαγειρίτσα, όσο και το κοκορέτσι περιέχουν εντόσθια, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος. Συνεπώς, το στομάχι σας, το οποίο ήδη δοκιμάζεται από την εγκυμοσύνη, μάλλον θα «δυσκολευτεί» έτι περαιτέρω.
Σοκολατένια αβγά, τσουρέκι
Αυτά τα γλυκά είναι νόστιμα αλλά έχουν και υψηλότατη θερμιδική αξία. Επομένως, ειδικά αν από τις εξετάσεις της κύησης έχει προκύψει, πως αντιμετωπίζετε πρόβλημα ρύθμισης του σακχάρου του αίματος και διατρέχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, καλύτερα να τα αποφύγετε. Οι υπόλοιπες ακολουθείστε το μέτρο.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό

- Αν νιώσετε πολύ έντονο πόνο στο στομάχι
- Αν εντοπίσετε κολπική αιμόρροια
- Αν «σπάσουν τα νερά»
- Αν νιώσετε, πως η μήτρα σας αρχίζει να έχει συσπάσεις
- Αν αισθανθείτε, πως το μωρό δεν είναι τόσο «ζωηρό», όσο πριν για μεγάλο χρονικό διάστημα
Τι είναι το τοξόπλασμα
Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που μεταδίδεται συνήθως μέσω του κρέατος. Η λοίμωξη με το τοξόπλασμα ονομάζεται τοξοπλάσμωση. Μπορεί να το κολλήσει κανείς τρώγοντας ωμό ή κακώς μαγειρεμένο κρέας ή ερχόμενος σε επαφή με κόπρανα γάτας που το φέρουν. Αν και συνήθως αβλαβές, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις εγκύους, καθώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό, και για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η πρόληψη περιλαμβάνει καλό μαγείρεμα του κρέατος και προσεκτική υγιεινή, ειδικά αν έχετε γάτα ή είστε έγκυος.
Εγκυμοσύνη και γάτες: Όλη η αλήθεια για την τοξοπλάσμωση
Τι είναι η λιστέρια
Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει τρόφιμα, ακόμα και αυτά που είναι στο ψυγείο, και προκαλεί την τροφιμογενή ασθένεια λιστερίωση. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για εγκύους, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές όπως αποβολή, μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία. Για να προστατευτείτε, μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα, αποφεύγετε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και τηρείτε αυστηρούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.
Λιστέρια και εγκυμοσύνη. Με ποιο τρόπο μεταδίδεται;
Τι είναι οι διοξίνες και τα PCB
Οι διοξίνες και τα PCB είναι βλαβερές χημικές ουσίες που μπορούν να βρεθούν στο περιβάλλον και να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, κυρίως στα λιπαρά τρόφιμα. Για τις εγκύους και τις θηλάζουσες, η έκθεση σε αυτές τις ουσίες είναι ανησυχητική, καθώς μπορούν να περάσουν στο μωρό μέσω του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη και μέσω του μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, το νευρικό και ανοσοποιητικό του σύστημα, και να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή. Γι' αυτό, είναι σημαντικό οι έγκυες και οι θηλάζουσες να ακολουθούν διατροφή με ποικιλία τροφίμων και να είναι ενήμερες για τις συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και άλλων τροφίμων που μπορεί να περιέχουν αυτές τις ουσίες, ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους και να προστατεύσουν την υγεία του μωρού τους.
πηγές: Γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός/ Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων