11 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος

Ποιες τροφές δεν κάνει να τρώτε όταν είστε έγκυος;

11 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος
Bigstock

Κατά την εγκυμοσύνη , το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιο αδύναμο, καθιστώντας σας πιο ευάλωτες σε τροφιμογενείς λοιμώξεις όπως η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση. Βλαβερά βακτήρια και παράσιτα, όπως η Listeria, η Salmonella και το E. coli, μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να επηρεάσουν το μωρό σας. Επιπλέον, ουσίες όπως ο υδράργυρος και το αλκοόλ μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αν και οι επιπλοκές από τρόφιμα είναι σπάνιες, είναι καλύτερο να παίρνετε προφυλάξεις αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα και ποτά.

Πώς η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση του εμβρύου;

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

1. Ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας, θαλασσινά και πουλερικά

Τα ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα κρέατα και θαλασσινά μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα. Μαγειρέψτε τα στις εξής θερμοκρασίες:

  • Βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό και αρνί: 63°C
  • Κιμάς: 71°C
  • Πουλερικά: 74°C
  • Ψάρια: 63°C ή μέχρι να διαχωρίζεται εύκολα η σάρκα με ένα πιρούνι

2. Μισομαγειρεμένα ή ωμά αυγά

Τα αυγά πρέπει να είναι πλήρως μαγειρεμένα για να αποφευχθεί η σαλμονέλα. Αποφύγετε σάλτσες με ωμά αυγά, όπως σπιτική μαγιονέζα και σως καίσαρα, εκτός αν έχουν παστεριωθεί.

3. Αλλαντικά και προπαρασκευασμένες σαλάτες

Τα αλλαντικά, τα χοτ ντογκ και οι σαλάτες ντελικατέσεν (όπως η πατατοσαλάτα και η λαχανοσαλάτα) μπορεί να περιέχουν Listeria. Ζεστάνετε τα αλλαντικά στους 74°C πριν τα καταναλώσετε.

Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης

4. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Αποφύγετε ψάρια όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος bigeye. Προτιμήστε χαμηλά σε υδράργυρο ψάρια, όπως ο σολομός και η γαρίδα.

5. Μη παστεριωμένο γάλα και μαλακά τυριά

Το μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα (όπως το μπρι, η φέτα και το ροκφόρ) μπορεί να περιέχουν Listeria. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες για παστερίωση.

6. Τρόφιμα που έχουν μείνει πολύ ώρα εκτός ψυγείου

Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε τρόφιμα που βρίσκονται σε ακατάλληλες θερμοκρασίες. Διατηρήστε τα κρύα τρόφιμα κάτω από 4°C και τα ζεστά πάνω από 60°C. Πετάξτε τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32°C).

7. Ωμές φύτρες

Οι φύτρες όπως το ραπανάκι μπορεί να περιέχουν βακτήρια. Αποφύγετε την κατανάλωση τους εκτός αν είναι πλήρως μαγειρεμένες.

8. Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

Πλύνετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά για να αφαιρέσετε βακτήρια και φυτοφάρμακα.

Ποια είναι η ασφαλέστερη μορφή άσκησης στην εγκυμοσύνη σύμφωνα με τον γυναικολόγο

9. Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ περνάει τον πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD). Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.

10. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί

Οι μη παστεριωμένοι χυμοί μπορεί να περιέχουν βακτήρια. Προτιμήστε παστεριωμένους ή φτιάξτε τους στο σπίτι, αφού πλύνετε καλά τα φρούτα .

11. Υπερβολική καφεΐνη

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Περιορίστε την πρόσληψη στα 200 mg την ημέρα.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους και να απολαύσετε μια υγιή εγκυμοσύνη!

Πηγή: babycenter

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved