Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι πρέπει να αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι

Την ημέρα του Πάσχα είναι σημαντικό να καταναλώσετε μικρά γεύματα, αποφεύγοντας τα πολλά τηγανητά, αλμυρά αλλά και γλυκά τρόφιμα ώστε να μειώσετε τη δυσφορία και την κατακράτηση υγρών.

Εγκυμοσύνη και Πάσχα: Τι πρέπει να αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι πειρασμός για την έγκυο καθώς υπάρχουν πολλά εδέσματα και γλυκά, όμως δεν χρειάζεται να στερηθεί κάτι, ειδικά αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα περιέχει εντόσθια που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και συκώτι που είναι μεν εξαιρετική πηγή σιδήρου περιέχει όμως και ρετινόλη . Η ρετινόλη, η οποία ανευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι είναι εμβρυοτοξική. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση συκωτιού δεν ενδείκνυται κατά την κύηση . Επομένως, δεν είναι φρόνιμο να καταναλώσετε μαγειρίτσα.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της στο πασχαλινό τραπέζι και η μαγειρίτσα, που αντί για εντόσθια και συκώτι περιέχει μανιτάρια. Τα μανιτάρια , είναι μια τροφή, η οποία έχει υψηλή θρεπτική αξία, αφού περιέχει βιταμίνες Β και D, σίδηρο, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Βέβαια, πριν καταναλώσετε μαγειρίτσα με μανιτάρια, βεβαιωθείτε, πως τα μανιτάρια είναι ασφαλή, δηλαδή προέρχονται από κάποια πιστοποιημένη καλλιέργεια .

Κοκορέτσι

Και το κοκορέτσι περιέχει εντόσθια και συκώτι και αυτά επιβαρύνουν τον οργανισμό σας με θερμίδες και τίποτα άλλο.

Μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές καθώς και περιέχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υψηλό κορεσμένο λίπος και σε βιταμίνη Α, που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο. Επιπλέον, συνήθως ψήνονται με πολύ αλάτι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί ανεβάζει την πίεση και μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία .

Αρνί και κατσίκι

Αποφύγετε την πέτσα και προτιμήστε το ψαχνό, που είναι χαμηλό σε λίπη.

Καταναλώστε άπαχο κρέας, που ανεβάζει τον αιματοκρίτη και τον σίδηρο , μην αλατίσετε τη μερίδα σας και να είστε 100% σίγουρη ότι είναι καλοψημένη.

Σαλάτες

Μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα σαλάτες αρκεί να σιγουρευτείτε ότι τα λαχανικά είναι πολύ καλά πλυμένα καθώς έτσι αποφεύγετε την τοξοπλάσμωση , μια λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο

Βρασμένα πασχαλινά αυγά

Όπως αναφέρεται στο Good Housekeeping τα πασχαλινά αυγά είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση εάν χρησιμοποιήσατε βαφές για τρόφιμα και τα βάλατε στο ψυγείο αμέσως μετά τη διαδικασία βαφής. Τα αυγά που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές μέρες καλό θα είναι οι έγκυες να τα αποφεύγουν.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν θέλετε να φάτε αυγά στην εγκυμοσύνη σας. Όπως εξηγείται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα αυγά που είναι ωμά ή μέτρια μαγειρεμένα μπορεί να ενέχουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα . Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι καλοβρασμένα εάν θέλετε να τα καταναλώσετε.

Τι να φάει μια έγκυος στο τραπέζι της Ανάστασης

Σοκολατένια αυγά

Τι γίνεται όμως με την πιο γλυκιά πλευρά των πασχαλινών αυγών; Δηλαδή τα σοκολατένια; Εδώ οι ειδικοί δίνουν το πράσινο φως. Σύμφωνα με το Baby Center, η σοκολάτα είναι καλή για τις περισσότερες έγκυες, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποια πάθηση όπως ο διαβήτης κύησης . Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης (APA), οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης και το εκτιμώμενο ημερήσιο όριο είναι μεταξύ 150 έως 300 mg.

Αν και η ακριβής ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια είναι ακόμα υπό μελέτη, η γενική ιδέα είναι να περιοριστεί η πρόσληψη καφεΐνης όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως θελήσετε να ελέγξετε ξανά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του σοκολατένιου πασχαλινού αυγού που λιγουρεύεστε.

Το πιο συχνό λάθος

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότερες είναι ότι δεν έχουμε μέτρο. Τρώμε πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούμε ή θέλουμε. Αν λοιπόν είστε έγκυος αποφύγετε να υπερφορτώσετε το στομάχι σας και μόνο και μόνο γιατί είναι Πάσχα και μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Θα νιώσετε δυσφορία και πιθανόν και έντονες καούρες.

Επομένως, απολαύστε τα πασχαλινά εδέσματα με μέτρο και μη χρησιμοποιείτε την εγκυμοσύνη σας σαν άλλοθι για να το παρακάνετε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved