Κάθε πότε και πόσο είναι φυσιολογικό να κινείται το έμβρυο

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες θυμούνται την πρώτη στιγμή που ένιωσαν το μωρό τους να «κλωτσάει».

Κάθε πότε και πόσο είναι φυσιολογικό να κινείται το έμβρυο
Bigstock

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές μιας εγκυμοσύνης είναι όταν θα αισθανθείτε για πρώτη φορά το μωρό σας να «κλωτσάει».

Η αίσθηση των εμβρυικών κινήσεων για πολλές μέλλουσες μαμάδες είναι μια ένδειξη ανακουφιστική. Ένα σημάδι πως το μωρό είναι καλά.

Για άλλες αυτές οι κινήσεις μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους, καθώς δεν ξέρουν πως πρέπει να τις ερμηνεύσουν.

Πότε θα νιώσω το μωρό μου να κινείται για πρώτη φορά;

Κατά μέσο όρο, η εμβρυϊκή κίνηση γίνεται αισθητή μεταξύ 20 και 22 εβδομάδων. Ωστόσο, η έναρξη τους είναι πιθανό να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες, όπως τη θέση του πλακούντα , το μέγεθος και τη στάση του εμβρύου.

Εάν αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που είστε έγκυος είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και το πως νιώσατε σε προηγούμενη ή προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί σε αυτή.

Πώς θα το καταλάβω

Στην αρχή η κίνηση που θα κάνει το μωρό σας θα είναι πολύ μικρή και η αίσθηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό «φτερούγισμα» όπως όταν σφίγγεται ένας μυς.

Αργότερα οι εμβρυικές κινήσεις θα γίνονται όλο και πιο δυνατές και μπορεί φτάσουν να έχουν την αίσθηση μιας κλωτσιάς ή σαν έντονη «σουβλιά».

Βέβαια, δε σημαίνει πως κάθε φορά που κινείται το μωρό σας, εσείς θα αισθάνεστε το ίδιο.

Πόσο συχνά πρέπει να κουνιέται

Κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο θα αναπτύξει ένα μοτίβο στις κινήσεις του. Αυτό συνδέεται τόσο με το πρόγραμμα ύπνου του μωρού στη μήτρα, όσο και με την αντίληψη της αίσθησης των κινήσεων από εσάς την ίδια.

Αν υπάρχει έλλειψη κινήσεων ή νιώθετε ότι το μωρό είναι πολύ περισσότερο δραστήριο από ότι συνήθως, συνίσταται να επικοινωνήσετε άμεσα με την/τον γιατρό σας.

Συνήθως, θα νιώθετε εντονότερη την κίνηση καθώς είστε καθιστή ή ξαπλωμένη. Μάλιστα, εάν γυμνάζεστε, θα διαπιστώσετε ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται με κίνηση και κατά την άσκηση .

Τι να κάνω εάν το μωρό μου δεν κουνιέται

Μπορεί να έχετε μειωμένη κίνηση μετά από έντονη σωματική κίνηση ή όταν είστε κοντά στην ημερομηνία τοκετού . Το τελευταίο σημαίνει πως το έμβρυο είναι αρκετά μεγάλο και παίρνει θέση τοκετού.

Προσοχή: Εάν ύστερα από μια απαιτητική μέρα δεν έχετε νιώσει κάποια κίνηση, πάρτε χρόνο για να ξεκουραστείτε.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορείτε:

  • Να χαϊδέψετε ή να πιέσετε ελαφριά την κοιλιά σας
  • Να φωτίσετε με έναν φακό την κοιλία σας
  • Να καταναλώσετε κάτι γλυκό
  • Να αλλάξετε θέση
  • Να κάνετε λίγη ήπια γυμναστική

Πώς να σταματήσω να αγχώνομαι

Το άγχος εντείνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό αποβολών ή παθήσεων- προβλημάτων υγείας. Εάν δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε καλό είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ψυχικής υγείας πέρα από το να το συζητάτε με τον σύντροφό σας, με τις φίλες σας ή με τους γονείς σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved